De ring van de slavenprinsBjarne Reuter

Terug naar lijst
 

De ring van de slavenprins

Titel: De ring van de slavenprins
Auteur: Bjarne Reuter
Uitgeverij: Querido, 2005
ISBN: 978 90 451 0148 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Waar een klein, zwart ringetje allemaal toe kan leiden...

De hele wereld over reizen lijkt natuurlijk fantastisch en enorm avontuurlijk. Maar het kan nóg spannender! In het begin van de zeventiende eeuw vertrekt de jonge Tom van zijn huis op het Caribische eiland Nevis om twee mensen te vinden; een jonge slaaf en een Spanjaard die hij van verdrinking heeft gered. De slaaf is eigenlijk de zoon van een koning en Tom rekent dus op een grote beloning als hij de jonge prins terugbrengt. Helaas heeft de Spanjaard de prins al meegenomen. Tom laat het er niet bij zitten en reist het tweetal achterna. Dit is het begin van vele jaren van grote avonturen.

‘De ring van de slavenprins’ is een heel spannend boek. Heerlijk dik en nooit saai. De schrijfstijl van Bjarne Reuter zorgt ervoor dat je het boek eigenlijk in een keer uit wilt lezen. De avonturen blijven elkaar opvolgen en tot het einde blijft het verhaal verassend. Ideaal voor in de vakantie!

Tom en zijn halfzus hebben allebei geen vader meer. Samen met hun moeder wonen en werken ze in een herberg. Eigenlijk zijn ze een soort slaven van de herbergier die ze erg hard laat werken. Tom bedenkt zich dan ook geen moment als hij de kans krijgt, weg te komen. Hij wil de slavenprins terugbrengen en met zijn deel van de beloning zijn moeder aan een vrij leven helpen.

Een jongen van nog geen veertien jaar moet natuurlijk nog wel heel veel leren. Maar daar krijgt Tom op de zee en de plantages dan ook kans genoeg voor. Hij wordt aangevallen door haaien, bevrijdt slaven, wordt achtervolgd door slavenopzichters, werkt bij een smid, werkt als scheepskok en als slavenopzichter, maakt vrienden en vijanden en liegt en bedriegt om zijn droom waar te maken. Steeds moet Tom moeilijke keuzes maken. Hij kiest dan nooit de makkelijkste weg, maar hij maakt wel altijd de juiste beslissingen.

Het zou zonde zijn teveel te verklappen, maar in het verhaal spelen veel verschillende personages een belangrijke rol: een oude zieneres met een melkwit oog, die Tom de toekomst voorspelt, een dikke chagrijnige herbergier, een duivelse hagedis, een klein lief negerslavinnetje, een leugenachtige Spanjaard, die door zijn leugens en bedrog als vrouw door het leven moet, de meest beruchte zeerover, een opstandige zus die nooit wil luisteren en een slaaf die het liefst kleding wil maken en waar nog iets héél anders mee aan de hand blijkt te zijn…

Je kunt je voorstellen dat als deze personages op een goede manier met elkaar in een verhaal worden geschreven het wel een goed boek moét worden. Bjarne Reuter is zo’n goede schrijver!

Iris.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.