De reis van Raaf en PapegaaiLi Lefebure

Terug naar lijst
 

De reis van Raaf en Papegaai

Titel: De reis van Raaf en Papegaai
Auteur: Li Lefebure
Uitgeverij: Clavis, 2015
ISBN: 978 90 448 2543 5
Illustraties: Jenny Bakker

Terug naar lijst

Bestaat Luilekkerland dan toch?

Het begon met het verhaal van neef Kaketoe. Hij vertelde over mango’s, aardige dieren, bananen en de zon die altijd schijnt. Tot zover denk je misschien dat er echt ergens een stukje wondere wereld bestaat. Een klein stukje land waar iedereen heel gelukkig is. Tenminste dat denkt Raaf. Papegaai is nog niet zo zeker van dit alles. Maar wat nog niet is, kan nog komen, en uiteindelijk besluiten die twee om op reis te gaan, over de oceaan, voorbij de woestijn, voorbij de savanne. Zo ver weg dus. Ben jij ondertussen al bepakt en bezakt om mee te gaan, en ben je op van alles en nog wat voorbereid?

Want de door Li Lefebure’ opgeschreven reis is:

- Als eerste een grote dappere daad:

Ze zijn nog niet op weg of ze worden al overvallen door een storm.

- Vol romantiek:

Onderweg krijgt Papegaai een vriendje, een toekan en dat vindt Raaf maar niks. Hij krijgt er zelfs rare kriebels van in zijn maag. Maar nee, jaloers is hij niet, tenminste dat zegt hij tegen zichzelf. Papegaai en Raaf houden van elkaar, dat staat onomstotelijk vast, alleen willen ze dat niet aan elkaar toegeven.

- Een en al levensles:

“We zullen het paradijs vinden, Raaf. Ik voel het. Laat je hart ons maar de weg wijzen.” Een zwaar gevoel viel van Raaf zijn vleugel. “Ja,” joelde de Raaf, “samen zullen we de weg vinden. Jouw hart en mijn hart samen zullen ons er brengen.”

- Een schat aan leuke weetjes:

Over het ontstaan van aardbevingen, tsunami’s, over hoe kleuren ontstaan, over eb en vloed, condensatie, verdamping, tropisch regenwoud, oases en nog veel meer.

- De ene bijzondere ontmoeting na de andere:

Met hele vreemde, lieve, rare, gekke, kleurige en behulpzame dieren zoals: de rode kikker, de luiaard, de leeuw, de tijger, de manenwolf, de leguaan, de slangen, de reuze ooievaar, de toekan. En nog veel meer bekende en onbekende dieren.

- Als een menselijk kompas:

Raaf en Papegaai hebben elkaar en dat vinden ze iedere keer toch het allerbelangrijkste. Het zorgt ervoor dat ze alle gevaren kunnen trotseren, honger en dorst kunnen overwinnen.

De mooie kleurige tekeningen van Jenny Bakker benadrukken dit. In eerste instantie lijken de tekeningen op die van een gewone raaf en een papegaai. Maar schijn bedriegt. De Raaf en de Papegaai uit dit boek zijn heel anders. De uitdrukking op hun gezichten maakt ze anders, maakt ze heel levendig en ze lijken ook wel een beetje op mensen.

Iedereen vindt zijn eigen paradijs en die plek is voor iedereen weer anders. Het is maar net waar je van houdt.

Aan het einde vinden ze wel hun paradijs, maar dat ziet er heel anders uit dan ze verwachtten en zoals zij het zich hadden voorgesteld. Maar ja, als je niks probeert…

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.