De raadselridderBette Westera

Terug naar lijst
 

De raadselridder

Titel: De raadselridder
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Hillen, 2003
ISBN: 978 90 767 6669 0
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

De allerliefste ridder en het allerleukste meisje

We weten al dat Bette Westera een bijzondere fantasie heeft. In het jaar 2002, net voor de Kinderboekenweek, kwam haar boek 'Alle hens aan dek' uit. Haar nieuwe boek 'De raadselridder' paste perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2003. En bovendien: wat een leuk boek is het!

'De raadselridder' heeft alles wat een echt sprookje moet hebben: een ridder, een paard, een schat, een kasteel en een meisje dat makkelijk prinses kan zijn. Er is ook een bos dat een bijzondere rol in het verhaal speelt. Het boek is mooi en met humor geschreven en leest heerlijk, snel en soepel.

Ridder Ganzerik leeft met zijn moeder in een kasteel in het bos. De tijd loopt daar erg langzaam en is in de Middeleeuwen blijven steken. De moeder van Ganzerik is stokoud en ligt altijd in bed. Haar enige plezier is het oplossen van raadsels. Ganzerik is een goede zoon en elke ochtend brengt hij zijn moeder een ontbijt en een nieuw raadsel.

Janna leeft in het nu en woont in een prachtige villa aan de andere kant van het bos. Ze mag er nooit naar toe, omdat haar daar 'ik-weet-niet-wat-kan-gebeuren.' Dat zegt haar moeder die meer hart voor haar huis heeft dan voor haar dochter. De vader van Janna zit steeds in het buitenland. Op een dag ziet de eenzame Janna uit haar raam een middeleeuwse ridder die op een schimmel door het bos rijdt. De ridder is geen goede rijder, hij 'wappert' uit het zadel en zijn paard Parel rent weg.

Het is erg moeilijk om een boek te schrijven dat een sprookje met een modern verhaal vermengt. Westera doet het met gemak, alsof het vanzelfsprekend is. Je bent direct betrokken bij Janna's leven en je voelt sympathie voor de klungelige ridder die in de tijd en in het bos verdwaalt.

Janna is erg ongerust over het lot van de ridder en sluipt het huis uit om hem te redden. In een sprookje kan het ook niet anders dan dat ze elkaar ontmoeten en de ridder verliefd op het meisje wordt. Ze hebben wel een probleem: de ridder is veel ouder dan de negenjarige Janna. Janna weet een oplossing: in haar wereld loopt de tijd veel sneller dan in de wereld van Ganzerik. Hij moet gewoon in zijn kasteel wachten tot ze oud genoeg is om met hem te trouwen.

Het is een bijzonder mooi verhaal dat Westera heeft geschreven; vol pret, wijsheid en avontuur. Het smaakt, net als de lange vingers die Ganzerik naar zijn moeder brengt, naar meer.

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.