De PenderwicksJeanne Birdsall

Terug naar lijst
 

De Penderwicks

Titel: De Penderwicks
Auteur: Jeanne Birdsall
Uitgeverij: Van Gennep, 2007
ISBN: 978 90 5515 847 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een zomer om nooit te vergeten
 

Een van de fijnste dingen van de zomer is de zomervakantie. Een vakantie vol lange zonnige dagen waarop je niet naar school hoeft, maar lekker de hele dag buiten kan spelen en laat naar bed mag. Thuis, op een camping, of ergens in het buitenland. De zusjes Penderwick gaan tijdens hun vakantie naar een zomerhuisje op een landgoed en over wat ze daar allemaal beleven gaat het geweldig leuke boek ‘De Penderwicks'.

Wanneer ons verhaal begint, is Batty nog maar vier jaar. Rosalind is twaalf, Skye elf en Jane tien. Ze zitten met meneer Penderwick en Hond in de auto. Ze zijn op weg naar Arundel en helaas zijn ze verdwaald.

Het landgoed waarop het zomerhuisje staat heet Arundel en is van mevrouw Tifton, een deftige en nogal strenge vrouw. Rosalind, Jane, Batty en Skye ontdekken al snel dat mevrouw Tifton niet echt van kinderen houdt en dat ze maar beter ver uit haar buurt kunnen blijven. Maar moeilijk is dat wel: er valt namelijk veel te beleven in de grote tuinen van het landgoed. Zo is er een stier die liever met rust gelaten wordt, zijn er ontsnapte konijnen die gered moeten worden, en loopt er een jongen rond die maar al te graag met hen meegaat op avontuur!

Deze jongen, Jeffrey, blijkt uiteindelijk de zoon van mevrouw Tifton te zijn. Zijn moeder wil dat Jeffrey straks naar een militaire academie gaat, om net als zijn opa generaal te worden. Maar dat wil Jeffrey helemaal niet: hij kan prachtig pianospelen en wil veel liever naar het conservatorium. De zusjes Penderwick willen hun nieuwe vriend helpen, maar hoe pakken ze dat aan?

Kijk je naar de kaft van ‘De Penderwicks', dan lijkt het op zo'n ouderwets boek zoals je moeder die vroeger als kind las. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken! ‘De Penderwicks' is juist alles behalve saai en ouderwets! Het is herkenbaar, spannend en grappig.

Batty kwam op ze afgerend met haar handen om iets heen geklemd. ‘Ik heb er een gevangen, hij heet Horatio,' zei ze en vouwde haar handen open. Er wankelde een klein vuurvliegje op haar duim. ‘Kijk, hij flikkert,' zei Jane. ‘Hij probeert iets te zeggen in morse.' ‘Wat dan?' vroeg Batty. ‘Laat... me... gaan,' zei Jane.

Beleef samen met Rosalind, Skye, Jane, Batty en Jeffrey een heerlijk vrolijke zomervakantie zoals een zomervakantie hoort te zijn: met gelach en gekibbel, veel zelfgebakken chocoladekoekjes, touwladders in bomen en fanatieke voetbalwedstrijdjes achter in de tuin.

De Penderwicks' is voor iedereen die zin heeft in een zomervakantiegevoel. En dat kan op elk moment zijn. Of het nu zomer is of niet.

Marlous.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.