De parkiet, de zeemeermin en de slakAnnemarie van Haeringen

Terug naar lijst
 

De parkiet, de zeemeermin en de slak

Titel: De parkiet, de zeemeermin en de slak
Auteur: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6853 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Beeldenstorm in de huiskamer

Je kunt direct op papier schilderen, maar je kunt ook vormen uitknippen uit gekleurd papier. Met deze vormen kun je ook een soort schilderij maken. Dat is wat een bekende kunstenaar deed.

’Meneer Matisse is schilder’ zo is de eerste zin van dit prentenboek. Hij schildert vaak met vrolijke kleuren. Iedereen wordt blij van zijn schilderijen. Grote schilderdoeken schildert hij vol met heldere kleuren. Totdat de kunstenaar heel erge buikpijn heeft. Hij kan zelfs niet meer zitten. Meneer Matisse komt in het ziekenhuis terecht. Alles in het ziekenhuis is wit. Dit is voor de schilder helemaal niet fijn: “Hier is geen enkele kleur, het lijkt wel of ik dood ben. Wat een nachtmerrie. Breng mij kwasten, breng mij verf!”. Het schilderen vanuit zijn bed gaat toch niet zo goed als gedacht. Maar dan ziet Matisse een schaar liggen en hij krijgt een idee. Uit de zak waarin zijn broodjes zaten, knipt hij de vorm van een zwaluw. Deze vorm plakt Matisse op de muur. Zijn assistente brengt hem nog veel meer gekleurd papier. Nu kan Matisse knippen! En dat doet hij, ook als hij weer thuis is. Vanuit zijn rolstoel geeft hij zijn assistente de opdracht om al zijn uitgeknipte vormen op de muur te plakken. Opeens komt er een windvlaag, alle vormen waaien door elkaar! Maar dat vindt Meneer Matisse helemaal niet erg. Het is juist mooi.

De tekst in het boek is best leerzaam. Annemarie van Haeringen legt goed uit hoe het komt dat schilder Matisse niet meer schilderde, maar vormen ging uitknippen. Zo kom je erachter hoe een bekend schilderij is ontstaan. Ook leer je dat er verschillende manieren zijn waarop je kunst kunt maken. Matisse denkt in oplossingen en dat is bijzonder. Soms bevat het boek wat moeilijkere woorden maar dat is niet erg, zo leer er je nieuwe woorden bij. De tekst heeft ook veel vergelijkingen waardoor je ziet wat je met taal allemaal kan doen.

De illustraties zijn ook van Annemarie van Haeringen. Soms zijn de bladzijdes helemaal wit, met een tekening erop die is ingekleurd. Door al dat wit komen de heldere kleuren die Matisse in zijn kunst gebruikt goed tot zijn recht. Dat geldt vooral voor het tweede deel van het boek waarin Matisse al veel vormen heeft uitgeknipt. Een paar keer is de achtergrond van de tekening niet wit maar heeft een felle kleur, bijvoorbeeld rood of groen. De illustraties bevatten soms grappige details. Let maar eens op de grafiek boven het ziekenhuisbed.

Het leuke van dit boek is dat je het schilderij dat in dit boek belangrijk is, in het echt kun zien. In een museum in Amsterdam hangt De parkiet en de zeemeermin.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Coco of het kleine zwarte jurkje’ van Annemarie van Haeringen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.