De Parel en de DraakBabette van Ogtrop

Terug naar lijst
 

De Parel en de Draak

Titel: De Parel en de Draak
Auteur: Babette van Ogtrop
Uitgeverij: 978 90 6832 789 2
ISBN: KIT Publishers, 2009
Illustraties:

Terug naar lijst

Ha-ha-ha-tsjie

Je wist vast wel dat China één van de grootste landen ter wereld is. Maar wist je ook dat van elke vijf mensen op aarde er één Chinees is? En dat Chinese uitvindingen al eeuwen door iedereen gebruikt worden? Thee, papier, vuurwerk en zelfs spaghetti!
Voor iedereen die meer wil weten over China is ‘De Parel en de Draak’ van Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop een echte aanrader.

De titel van het boek verwijst naar een oeroud verhaal over het begin van leven in China:

In het hemelrijk heerst Long, de Chinese draak. Long kan niet zonder zijn parel. Die heeft hij ooit uitgeniest. Ha-ha-ha-tsjie. De drakenadem die bij die nies vrijkwam, balde zich samen tot een vlammende parel. Vanaf dat moment ontstond er levenskracht op aarde met hemelse energie die door alles en iedereen in China stroomt: qi [spreek uit: tsjie].

In China geloven ze dat alles wat leeft en beweegt ‘qi’, levenskracht, heeft. Kleine kinderen hebben de meeste qi en ouderen moeten hun qi goed onderhouden.

Het verhaal over de draak is één van de vele verhalen in ‘De Parel en de Draak’. Zo kun je bijvoorbeeld lezen over het onderaardse paleis van de eerste keizer van China, maar ook over de glazenwasser ‘Spiderman’, de kungfu-ster Jackie Chan en over drie parkourrenners. Parkour is een sport die veel gedaan wordt in China. Ze noemen het ‘paokoe’: ‘cool rennen’. De sporters rennen door de stad en springen over bijna alles heen wat ze tegen komen: bankjes, richels, muren en paaltjes.

Er zijn best veel verhalen die over volwassenen gaan en dat is wel jammer. Maar als je genoeg hebt gelezen, heeft ‘De Parel en de Draak’ nog wat verrassingen: bewegende plaatjes en leuke opdrachten. Zo kun je het karakter (het teken voor een woord of lettergreep) van je Chinese geboortejaar leren tekenen, ooggymnastiek doen en tot 10 leren tellen in het Chinees.

Door de leuke opdrachten en de vele foto’s is ‘De Parel en de Draak’ niet zomaar een informatief boek over China. Het boek ziet ook er heel mooi uit: met felle kleuren en speciale effecten. En als je na het lezen en het maken van de opdrachten nog meer wilt weten over China is er ook nog een online game. Dit boek is gemaakt bij de tentoonstelling ‘de Qi van China’ in het Tropenmuseum Junior (tot voorjaar 2012) en is bekroond met een Zilveren Griffel 2010.

Mirjam.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.