De ParadijsvogelMarcus Pfister

Terug naar lijst
 

De Paradijsvogel

Titel: De Paradijsvogel
Auteur: Marcus Pfister
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2015
ISBN: 978 90 511 6407 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Je hebt je geluk in je eigen poten

De eerste pagina van het prentenboek ‘De Paradijsvogel’ spreekt meteen voor zich. Een paginagrote tak is te zien, waarop negen zwarte raven zitten en hangen. Hun lichaamstaal spreekt voor zich: de vogels vervelen zich suf. Ze wachten en wachten totdat er iets spannends gaat gebeuren. En dan is het zover: er komt een raar, kakelbont gekleurd vogeltje naar beneden gevallen.

“Ongelooflijk! Rood, geel én groen,” krast nummer een. “Dat is geen raaf. Die hoort hier niet,” krast de tweede. “Maar een snavel heeft hij wel,” zegt nummer drie. De raven staren naar het vreemde, levenloze ding. “Nou, vliegen was in elk geval niet zijn sterkste kant,” schampert de stokoude raaf. “Maar wat is het dan?” vraagt een jong opnieuw.

Het blijkt een paradijsvogel te zijn. Een vrolijke vogel die leven in de brouwerij brengt, komt de raven gezelschap houden. Het vogeltje vindt de chagrijnige raven maar vreemd. Ze zingen niet, ze krassen. Ze dansen niet maar zitten op hun tak. Langzaam maar zeker worden de raven overtuigd door de tjilpende, kwinkelerende kleine vogel en durven ze plezier te maken. Het boek heeft een duidelijk boodschap, die de paradijsvogel hardop uitspreekt: ‘Ja, het leven is te gek, maar alleen als je er zelf een feestje van maakt. Je kunt niet blijven wachten en maar hopen dat er iets gebeurt. Je hebt je geluk in je eigen poten, weet je!”

Dit boek, dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zwitserland, heeft een origineel verhaal. Het is geschreven én getekend door Marcus Pfister. De tekst en tekeningen sluiten naadloos op elkaar aan. De pikzwarte raven met gele snavels steken af tegen de prachtige paradijsvogel, die alle kleuren van de regenboog bevat. Naarmate het boek vordert laat deze letterlijk zijn kleuren achter bij de raven, die meer en meer leren genieten van het leven.

Doordat het boek een sterke morele boodschap bevat, steekt het verhaal goed in elkaar. Het is een modern verhaal, en is ook op die manier geschreven. De paradijsvogel vindt overal grappige oplossingen op en heeft direct de sympathie van de lezer. De tekst is op een fijne manier geschreven, met veel dialoog en gevoel voor rijm. Door de moderne taal is het boek fijn om voor te lezen.

Tot slot is het boek van fijn materiaal gemaakt, met een harde kaft en stevig papier. Ook is het zo gedrukt dat de veren van de paradijsvogel glanzen in het licht en anders aanvoelen dan de rest. Dat maakt het voorlezen nog leuker!

Julie.

Vond je dit boek fijn? Lees dan vooral ook de anderen, inmiddels klassiek geworden kinderboeken van Marc Pfister, 'De mooiste vis van de zee' of 'Max en de toverstenen'. Ook deze boeken zijn fijn om te lezen, voorgelezen te worden en te bekijken met alle mooie glitters.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.