De ontdekkingsreizigerKatherine Rundell

Terug naar lijst
 

De ontdekkingsreiziger

Titel: De ontdekkingsreiziger
Auteur: Katherine Rundell
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2019
ISBN: 978 90 245 8094 1
Illustraties: Hannah Horn

Terug naar lijst

Junglegeheimen

Fred heeft talloze verhalen over beroemde ontdekkingsreizigers gelezen en droomt van het avontuur. ‘Hij wilde meer van de wereld dan wat die hem tot nu toe had gegeven’. Als het vliegtuigje waar Fred samen met drie andere kinderen inzit neerstort in het Amazonegebied, komt zijn wens uit… maar niet helemaal zoals hij verwacht had.

Na de crash schakelen Fred, Con, Lila en Lila’s kleine broertje Max algauw over op survivalmodus. Zo kopiëren ze het gedrag van mieren en apen om aan water en eten te komen, bouwen ze een rivierwaardig vlot en redden ze een vreemd, maar o zo leuk diertje. Met veel oog voor detail en sfeer beschrijft Katherine Rundell het (over)leven in de jungle. Voor ‘De ontdekkingsreiziger’ heeft ze zelfs het Amazonegebied bezocht om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Daardoor leer je niet alleen af en toe nog iets nieuws, maar kun je je ook goed inbeelden wat de vier zien, voelen, horen en ruiken. Let daarbij op de prachtige kaft en de mooie illustraties van Hannah Horn aan het begin van ieder hoofdstuk en dan waan je je als vanzelf in de jungle.

Ondanks het gemis van zijn vader en de paniekmomenten iedere keer wanneer Max wegloopt, voelt Fred zich verrassend op zijn plek in de Amazone. Natuurlijk wil hij graag naar huis, maar de jungle biedt hem ook een unieke kans om zichzelf te bewijzen – met name tegenover zijn vader. ‘Hij had nog nooit iets zo graag gewild als nu met het vlot de rivier afzakken om de x te vinden. Hij moest weten hoe het was om een ontdekkingsreiziger te zijn.’ Van ieder personage kom je geleidelijk meer te weten over hun thuissituatie, waardoor je hun gedrag beter begrijpt en je echt met hen mee kunt voelen.

Naast een aantal spannende momenten (denk aan piranha, kaaimannen, bosbrand…) krijgt het verhaal nog een extra laagje spanning wanneer Fred, Con, Lila en Max ontdekken dat iemand hen voor is geweest. Deze bijzondere figuur, die ze ‘de ontdekkingsreiziger’ noemen omdat hij zijn naam niet zegt, stelt Fred op de proef door iets bijna onmogelijks van hem te vragen: een geheim bewaren. Rundell speelt de twee knap tegen elkaar uit en zet je aan het denken over de impact van de mens op de natuur.

‘De ontdekkingsreiziger’ is een avontuurlijk verhaal dat je diep de jungle in trekt, met een race tegen de klok aan het einde waardoor je op het puntje van je stoel belandt. En… kom jij erachter wie de mysterieuze ontdekkingsreiziger is?

Anne.

Leestip: Als je zoekt naar een spannend en wonderlijk avontuur op zee, lees dan ook eens  'Piraten van de ijszee' van Frida Nilsson.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.