De onbekende reizigerDiana Wynne Jones

Terug naar lijst
 

De onbekende reiziger

Titel: De onbekende reiziger
Auteur: Diana Wynne Jones
Uitgeverij: Ploegsma, 1975-2002
ISBN: 978 90 2161 605 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Betoverende klanken


'Donkere wouden en smaragdgroene dalen en eigenaardige groene wegen uit oude tijden, harde grijze rotsen en de grote waterval van Stortwater. In dit beeld leefden alle verhalen over toverij en avonturen die bij het Noorden hoorden. Daar kon het Zuiden niet tegenop.'

In dit landschap speelt 'De onbekende reiziger' van Diana Wynne Jones zich af. Clennen de Zanger trekt met zijn gezin, paard en wagen door het verscheurde land Daalmark om al zingend de kost te verdienen. Dat is niet zo ongevaarlijk als het lijkt. In Daalmark dreigt namelijk al geruime tijd een burgeroorlog uit te breken tussen het vrije Noorden en het onderdrukte Zuiden. De enigen die de grens mogen overschrijden, zijn zangers.

In het begin raak je nogal in de war door de vreemde namen van heersers en graafschappen. Ook word je door de schrijfstijl niet meteen het boek 'ingezogen'. Wynne Jones schrijft gedachten en dialogen niet vloeiend op. En soms zelfs lijkt de inhoud van wat de personages zeggen niet te kloppen met de beschrijving er omheen. Je vóélt niet wat de figuren in het boek voelen. Vooral in de eerste hoofdstukken is dit vervelend. Naarmate het verhaal spannender wordt, verdwijnt deze ergernis wat naar de achtergrond.

En spannend wordt het wanneer de onbekende reiziger Kialan aan boord van Clennens wagen komt. Al snel daarna wordt de zanger vermoord. Door deze ingrijpende gebeurtenis krijgen de personages in het verhaal iets meer kleur.

Een belangrijke rol speelt de oude cwidder, een soort gitaar. Deze schijnt bijzondere krachten te hebben, maar niet iedereen die erop speelt kan deze betovering opwekken. Vlak voordat hij doodgaat, spreekt Clennen zijn zoon Moril:

'Je hebt de grote cwidder daar, niet?' zei Clennen. Moril knikte. Het lukte hem niet om iets te zeggen. 'Zorg er goed voor,' zei Clennen. 'Hij is nu van jou. Ik heb hem altijd aan jou willen geven, Moril. Want ik denk dat jij de gave hebt. Of nog krijgt. Er gaat kracht uit van die cwidder. Maar je moet hem wel kunnen gebruiken.'

De vraag is alleen hoe… En kan Moril, met als enige wapen de cwidder, het opnemen tegen het oprukkende leger van het Zuiden?

Het is jammer dat de personages in 'De onbekende reiziger' niet meer gestalte hebben gekregen. Dat maakt het moeilijk je in te leven en zorgt ervoor dat hun gedrag soms lastig te volgen is. De enige persoon in het boek die wel dichter bij de lezer komt is Moril. Hij zorgt ervoor dat je wat later in het boek toch in het verhaal wordt getrokken en de startproblemen van het begin vergeet.

'De onbekende reiziger' is deel één uit de 'Daalmarkserie' van Diana Wynne Jones. De volgende drie delen worden ook opnieuw uitgegeven. Misschien ken je de schrijfster wel van haar 'Chrestomanci-reeks'. Net als in 'De onbekende reiziger' speelt ook in die boeken magie een grote rol.

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.