De oma van de oma van mijn omaMarc ter Horst

Terug naar lijst
 

De oma van de oma van mijn oma

Titel: De oma van de oma van mijn oma
Auteur: Marc ter Horst
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6581 1
Illustraties: Eliane Gerrits

Terug naar lijst

Terug in de tijd met de oma van de oma van je oma…

Hoe zag het leven van jouw oma eruit? En dat van de oma van je oma? En dat van de oma van de oma van je oma? Word je al duizelig? Zet je dan maar schrap: in dit vrolijke geschiedenisboek nemen Marc ter Horst en Eliane Gerrits je mee terug in de tijd aan de hand van honderden opa’s en oma’s.

Denk nu niet meteen: o, geschiedenis, saai! Marc ter Horst heeft namelijk écht een leuke manier gevonden om je te laten zien hoe het leven vroeger was. Elk hoofdstuk gaat over een ander onderwerp. Broers en zussen bijvoorbeeld. Jouw oma had vast meer broers en zussen dan jij. En de oma van je oma nog meer, en de oma van je oma van je oma nóg meer. Waarom kregen mensen vroeger meer kinderen? Marc ter Horst vertelt het je. Hij koos ook grappige onderwerpen, zoals de bikini, de wc en Whatsapp. Via roddelpraatjes bij de pomp of op het marktplein is het eigenlijk maar een kleine stap naar appjes versturen. Daarmee brengt Marc ter Horst de geschiedenis – en al die opa’s en oma’s – heel dichtbij. Al laat hij wel zien dat wij het anno nu een stukje luxer hebben. In het hoofdstuk over de wc bijvoorbeeld kun je lezen dat de mensen in Nederland ongeveer een eeuw geleden pas echte toiletten kregen. Jouw oma kon dus al naar een wc, maar de oma van je oma moest het waarschijnlijk doen met een emmer. Zo leer je via je opa’s en oma’s ongemerkt veel over de geschiedenis.

Marc ter Horst koos ook actuele onderwerpen, zoals het klimaat en vluchtelingen. Zo staat boven aan het hoofdstuk over vluchtelingen: ‘Mijn opa is tegen vluchtelingen. De opa van mijn opa hielp Belgische vluchtelingen. De opa van de opa van de opa van de opa van de opa van de opa van de opa van de opa van mijn opa was zelf een vluchteling.’ Zo zie je in één oogopslag haarscherp dat op de vlucht zijn helaas van alle tijden is. Veel mensen in Nederland stammen af van vluchtelingen die eeuwen geleden naar ons land kwamen – ook de mensen die nu zeggen dat ze tegen vluchtelingen zijn. Op deze manier brengt Marc ter Horst het leven van vroeger en nu samen.

Het boek valt op door zijn vierkante vorm en harde kaft. Eliane Gerrits brengt de opa’s en oma’s tot leven in een snelle, stripachtige stijl en vrolijke, heldere kleuren. Hoewel de tekst je mee terugvoert naar lang geleden (soms zelfs tot de prehistorie), zijn de tekeningen heel modern. Daarmee lijken al die opa’s en oma’s (en over- en betovergrootouders) helemaal niet zo ver weg – en dat klopt ook, want ergens zijn ze er nog een beetje, via jou! ‘De oma van de oma van mijn oma’ is een grappig en interessant boek om zelf te lezen of gezellig samen met je opa’s en oma’s. Het werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2017 in de categorie Informatief. Een boek om je opa’s en oma’s – en alle opa’s en oma’s voor hen – en de tijd waarin zij leefden nog beter te leren kennen!

Eefje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.