De NoordenwindheksDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

De Noordenwindheks

Titel: De Noordenwindheks
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2004
ISBN: 978 90 451 0144 6
Illustraties:

Terug naar lijst

De stem achter het gordijn

‘Weer lag hij te soezen, tot er, vlak naast zijn hoofd, iets tikte. Mori keek, en vond een prop papier op zijn kussen. “Ik heb geen schubben”, fluisterde iemand. Hij keek om zich heen. “Wat?” vroeg hij. “Ik heb geen schubben.” Het kwam vanachter het gordijn.

Mori is ziek. Hij heeft hoge koorts en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Eerst heeft hij een kamer voor zichzelf, maar dan hangt er opeens een gordijn door de kamer. En achter dat gordijn ligt een meisje: Rifka. Zij is al veel langer ziek. Eigenlijk kan ze zich niet meer herinneren wanneer de eerste vlekken op haar huid verschenen. Sindsdien maken jeuk en zalf deel uit van haar leven. Rifka ligt achter een gordijn omdat ze het niet prettig vindt als iemand haar vlekken ziet. Mori en Rifka kunnen elkaar niet zien, maar ze kunnen wel met elkaar praten. Ze vertellen elkaar verhalen, over zichzelf en over elkaar. En Rifka vertelt Mori over de Noordenwindheks. Tussen Rifka en Mori ontstaat een bijzondere vriendschap.

‘De Noordenwindheks’ van Daan Remmerts de Vries heeft twee voorkanten en in het midden van het boek is een gordijn getekend. Het ene deel is Mori’s verhaal, het andere deel is voor Rifka. Dit werkt heel goed. Want als je met het verhaal van Mori bezig bent, ben je aan zijn kant van het gordijn. Rifka is dan niet meer dan een stem. En dat maakt je nieuwsgierig: wie is zij? Als je daarna Rifka’s verhaal leest, leer je haar alsnog kennen. Als lezer mag je dus wel om het gordijn heen kijken!

Mori’s verhaal gaat vooral over wat er werkelijk gebeurt. Bij Rifka ligt dat anders. Door de vlekken op haar lijf is zij zich gaan afzonderen en in haar eigen wereldje gaan leven. Ze vertelt soms wat wonderlijke verhalen, die misschien wat vreemd op je over komen. Daarom is het aan te raden met Mori’s verhaal te beginnen. Zo kan je goed volgen wat er gebeurt en met Mori’s verhaal als basis in je achterhoofd, komt Rifka’s verhaal daarna veel beter uit de verf.

Remmerts de Vries laat zich in ‘De Noordenwindheks’ van zijn beste kant zien. Door het hele boek staan zinnen, die je in zou willen lijsten. De verhalen van Mori en Rifka grijpen kunstig in elkaar en vooral het einde maakt diepe indruk.

Daan Remmerts de Vries is al sinds 1990 kinderboekenmaker. Hij schrijft én illustreert voor jong en oud. Zo schreef hij de boeken over Olivier in de Vlinderreeks en sleepte hij in 2003 de Gouden Griffel in de wacht voor zijn boek ‘Godje’.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.