De nieuwe jufDominique Demers

Terug naar lijst
 

De nieuwe juf

Titel: De nieuwe juf
Auteur: Dominique Demers
Uitgeverij: Kluitman, 2017
ISBN: 978 90 206 8215 1
Illustraties: Tony Ross

Terug naar lijst

Een knotsgekke juf

Een juf of meester zie je best vaak in een week. Het dan ook belangrijk dat het een leuke leerkracht is waar je les van krijgt.

In ‘De nieuwe juf’ krijgt een klas een nieuwe juf. Nou ja, een juf, sommige kinderen noemen haar wanneer ze haar voor het eerst zien een vogelverschrikker. Dat komt door haar opmerkelijke uiterlijk. De juf is lang en dun en draagt een rare hoed op haar hoofd. Ook heeft ze een gekke jurk aan. Onder haar lange haar dat ze in een knot draagt, heeft ze een kiezelsteen verstopt. Ze noemt die steen Gertrude en ze praat ertegen alsof het haar kind is.

De nieuwe juf heet Charlotte. Niet alleen haar uiterlijk is bijzonder, ook de manier waarop ze zich gedraagt is ongewoon: ‘Wat we deden in de klas met juf Charlotte leek helemaal niet op wat je normaal doet op school’. Zo stelt de juf een nieuw lesrooster voor. De eerste uren van de dag zijn voor de verplichte dingen zoals taal, rekenen en geschiedenis. Als de klas een beetje doorwerkt blijft er daarna nog drie uur en achtenvijftig minuten over voor leuke dingen.

En die leuke dingen kunnen van alles zijn. Zo komt ze bijvoorbeeld met een kruiwagen vol gekookte spaghetti naar de klas. De kinderen moeten eerst schatten hoeveel sliertjes spaghetti er op de muren passen. Daarna mogen ze de spaghetti er op plakken en kunnen ze gaan tellen of hun voorspelling klopt. Ook wordt er door een van de kinderen een goochelshow gegeven, er worden koekjes en sprinkhanen geproefd en er worden records gevestigd. De juf zelf vertelt de prachtigste en spannendste verhalen die de klas ooit heeft gehoord. De kinderen zijn inmiddels dol op hun juf Charlotte.

De tekst van Dominique Demers leest makkelijk en is grappig. Zo daagt Charlotte de stijve directeur Fluitketel uit om mee te voetballen: ‘Ik denk dat hij nog liever alle wc’s van de school met een tandenborstel wilde schoonmaken dan een wedstrijdje met ons te spelen’. Daarnaast is het verhaal ook best spannend. In het begin van het verhaal omdat je niet weet wat die rare juf van plan is, daarna wil je weten hoe het verhaal afloopt omdat Charlotte ineens is verdwenen! Zou meneer Fluitketel daar iets mee te maken hebben? Hij maakt zich namelijk ernstig zorgen over de vraag of de kinderen wel iets leren bij de nieuwe juf.

De tekeningen van Tony Ross zijn gemaakt met een zwarte lijn die heel vlug op papier is gezet. De tekeningen die tussen de tekst door staan afgebeeld, bevatten daardoor veel hoekige lijnen.

Hoe het afloopt met die gekke juf Charlotte mag je zelf lezen in dit spannende en grappige leesboek.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De stemmenslurpervan Lisa Boersen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.