De (niet zo) rampzalige avonturen van HerreMarte Jongbloed

Terug naar lijst
 

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre

Titel: De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre
Auteur: Marte Jongbloed
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 7401 8
Illustraties: Iris Boter

Terug naar lijst

Een buurman die je leven verandert

Stel je voor dat je helemaal niets mag van je moeder, maar dan ook echt helemaal niets…

Herres vader is een paar jaar geleden spoorloos verdwenen tijdens een expeditie naar de Noordpool. Sindsdien is zijn moeder doodsbang dat ze Herre ook kwijtraakt. En dus mag Herre niet meedoen met de gymles of naar een zwemfeestje en krijgt hij geen skateboard voor zijn verjaardag. Veel te gevaarlijk! Herres moeder verzamelt zelfs krantenknipsels over ongelukken, als bewijsmateriaal voor al het gevaar dat op de loer ligt. Het liefst ziet ze dat Herre rustig zit te tekenen met Oost-Indische inkt.

Dan krijgen ze een nieuwe buurman: meneer Teunissen. Er is iets geks met hem aan de hand: in de buurt van Herres moeder gedraagt hij zich als een oude man, maar thuis en op straat is hij helemaal niet zo oud en hulpbehoevend. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik ben oud, Herre. En jij mag van je moeder niet alleen naar de stad. Door samen te gaan, helpen we elkaar. Zie het maar als… een avontuur.’ Herre ontdekt algauw dat hij met meneer Teunissen in de buurt inderdaad in de gekste situaties terechtkomt. Zo redden ze samen het meisje Mint, dat is weggelopen van een strenge kostschool. Nou ja, samen? Meneer Teunissen vindt dat Herre maar moet verzinnen waar Mint zolang kan logeren. En als ze een huis in brand zien staan, wijst meneer Teunissen Herre opnieuw aan als redder. Waarom grijpt hij zelf niet in? Híj is toch de volwassene? Tot zijn eigen verbazing ontdekt Herre telkens dat hij veel meer kan en durft dat hij ooit had gedacht. Maar zijn moeder mag natuurlijk niets van hun avonturen weten… En wie ís meneer Teunissen eigenlijk?

‘De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre’ is een grappig, avontuurlijk verhaal over een jongen die zich wil losmaken van zijn overbezorgde moeder. Het boek kreeg de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2017 in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar.

Marte Jongbloed beschrijft Herre en de andere personages met veel oog voor detail. Daardoor heb je het gevoel dat je hen echt goed leert kennen. Het verhaal zit vol kleine grapjes, zoals meneer Teunissen die inbreekt in zijn eigen huis (kan dat eigenlijk wel?) en de online kookcursus van Herres moeder waar ze de smerigste recepten leert: tuinbonen met een sausje van geplette haring, pindakaas met gedroogde lavendel erdoor en suikervrije bonbons. Vooral ontroerend is Herres ontdekking dat hij niet altijd naar zijn moeder hoeft te luisteren: als je altijd maar voorzichtig bent, maak je niets mee en zul je nooit ontdekken wat je allemaal kunt.

De sprankelende zwart-wit illustraties van Iris Boter geven Herres avontuur nog meer vaart: haar figuurtjes zitten vol beweging, alsof ze zo van de pagina’s kunnen rennen. Samen zorgen Jongbloed en Boter voor een vrolijk, verrassend en lekker gek verhaal over vriendschap, familie en durven opkomen voor jezelf en anderen. Na het lezen van dit boek weet je dat avonturen overal te vinden zijn, misschien gewoon om de hoek – en vooral: dat iedereen een held kan zijn, als je het maar gelooft.

Eefje.

Leestip: in ‘Ieorg Idur van Roald Dahl vind je ook een heel bijzondere buurman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.