De neus van ArthurKaat Vrancken

Terug naar lijst
 

De neus van Arthur

Titel: De neus van Arthur
Auteur: Kaat Vrancken
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1734 8
Illustraties: Bert Dombrecht

Terug naar lijst

De neus van Arthur - Kaat Vrancken

Dat Kaat Vrancken zich ongelooflijk kan inleven in honden weten we al van haar boek ‘Cheffie is de baas’, waarvoor ze in 2005 bekroond werd met een Boekenleeuw en een Zilveren Griffel. Dat ze een hondenliefhebster pur sang is, weet je meteen als je een kijkje neemt op haar website. En dat voel je ook aan dit boek.

In ‘De neus van Arthur’ maken we kennis met een bijzondere familie, de familie Staartjes. Er is oma Staartjes die houdt van hoge hakken, mam die iedereen aan het werk zet om De Keurige Kamer op te ruimen als er een vreemde bezoeker op komst is, Gina die vooral oog heeft voor haar vriendjes, ernstige Trixie met het brilletje, Bruno de jongste van de bende, en tot slot de negenjarige Arthur. Arthur kan zijn oren bewegen en heeft een grote neus, waarmee hij kan speuren als een hond.

Na het avondeten zitten ze allemaal buiten aan een lange tafel voor het chalet.
‘Tijd om te gaan slapen,’ zegt juf Heleen. Ze staat op.
Arthur gaat naast haar lopen. Ze is nog altijd even bleek.
‘Is alles goed?’ vraagt hij. Zijn hand raakt even haar arm aan.
Ze is verbaasd.
‘Nee… euh, ja hoor,’ zegt ze. ‘Alles gaat prima. Ik ben alleen een beetje moe.’
Maar Arthur weet dat er iets scheelt. Hij ruikt het aan haar adem en aan haar veel te warme huid.

De familie Staartjes heeft een geheim. Het Grote Geheim. De Staartjes zijn namelijk kluivers, de achter-achterkleinkinderen van een mensenras met hondentrekken. Niemand mag het weten. En dat is best moeilijk voor Arthur. Hij gaat naar een gewone mensenschool en wil bevriend worden met Lily. Want bij Lily voelt hij zich veilig. Maar hoe doe je dat, bevriend worden? Rik en Robby, de pestkoppen van de klas, lachen hem voortdurend uit in het bijzijn van Lily. Ze spotten met zijn grote oren. En met zijn grote neus. Hij weet niet hoe hij het aan moet pakken. Tot Lily’s kat Minoes gestolen wordt. Dan komt zijn speurdersneus goed van pas. Hij heeft echter niet in de gaten dat hij gevolgd wordt door Rik en Robby.

‘De neus van Arthur’ is een vlot geschreven boek, voor hondenliefhebbers, uiteraard, maar ook voor iedereen die houdt van een spannend verhaal met pittige dialogen en kleurrijke personages. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met tekeningen in oranje en bruine tinten van Bert Dombrecht.

Achteraan in het boek vind je tot slot nog een Encykluifpedie. Er is zelfs een website over kluivers: www.kluivers.org

Bettie Elias

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.