De mysterieuze zolderNeal Shusterman

Terug naar lijst
 

De mysterieuze zolder

Titel: De mysterieuze zolder
Auteur: Neal Shusterman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2014
ISBN: 978 90 003 3925 9
Illustraties: Wouter Tulp

Terug naar lijst

Massa’s coole spullen

Ze konden alleen maar toekijken, te verbijsterd om het zelfs maar uit te schreeuwen, terwijl hun leven verkruimelde tot as en Nicks moeder werd meegesleurd.

De moeder van de veertienjarige Nick overlijdt wanneer hun huis afbrandt. Een verdrietig begin van wat verder geen emotioneel maar een reuzespannend boek blijkt te zijn! Na de brand verhuist Nick met zijn vader en broertje naar het vervallen en leegstaande huis van zijn oudtante in Colorado Springs. Zodra ze daar aankomen, verkent Nick het huis:

De zolder was volgepakt met oude spullen die je heel eufemistisch misschien ‘rotzooi’ had kunnen noemen: stoelen en banken, zo mottig en versleten dat eigenlijk alleen de vering nog over was. Een tot op het bot verroeste fiets. Een grote, logge bandrecorder. Een antieke fotocamera. […] Plus nog veel meer voorwerpen die er raar uitzagen en onduidelijke functies hadden.

Nick organiseert een garageverkoop waarbij hij alles te koop aanbiedt, zodat de zolder zijn slaapkamer kan worden. Ze hebben net alle spullen op de oprit uitgestald als het noodweer losbarst. Weer om lekker thuis te blijven, en niet om ‘antiek, oud speelgoed, meubels, massa’s coole spullen’ (zoals Nick het op zijn knalgroene flyer verwoordt) op de kop te tikken. Zodra Nick een oude theaterlamp aanzet in de garage, gebeurt er echter iets merkwaardigs. Massa’s mensen trotseren het noodweer om naar de garageverkoop te komen, waar ze zonder aarzelen hun geld uitgeven.

Het lijkt wel alsof de mensen aangetrokken worden door de theaterlamp! Maar dat kan niet. Toch? Hier merk je al dat Neal Shusterman en Eric Elfman een geheimzinnig boek vol spanning hebben geschreven.

Niet alleen de theaterlamp, maar alle spullen blijken over magische krachten te beschikken. De bandrecorder neemt niet op wat je zegt, maar wat je dénkt. De fotocamera maakt foto’s van de toekomst. Zodra Nick dat weet, probeert hij alle spullen terug te krijgen. Hierbij komt hij in contact met het Accelerati-genootschap: een groep natuurkundigen die uit zijn op de uitvindingen van Nikola Tesla (die echt heeft geleefd van 1856 tot 1943), want dat blijkt de ‘troep’ op de zolder te zijn!

Ben je geïnteresseerd in natuurkunde of in bijzondere uitvindingen? Of houd je ‘gewoon’ van spannende boeken en ben je niet bang voor moeilijke woorden? Dan zul je zeker veel plezier beleven aan ‘De mysterieuze zolder’. Nick belandt in een levensgevaarlijke situatie doordat hij de Accelerati achter zich aan heeft. Het verhaal is bizar en wordt met veel vaart en humor verteld. Het is met ruim driehonderd pagina’s een lekker dik boek.

Blijf je na het lezen met vragen zitten? Wil je eigenlijk nog veel meer weten over het Accelerati-genootschap? Mooi! ‘De mysterieuze zolder’ is namelijk deel 1 van een trilogie. Er komen dus nóg twee boeken om je op te verheugen!

Karine.

Leestip: Houd je van boeken waarin dingen gebeuren die eigenlijk niet kunnen? Lees dan een recensie over ‘Alarm!’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.