De muur in het midden van het boekJon Agee

Terug naar lijst
 

De muur in het midden van het boek

Titel: De muur in het midden van het boek
Auteur: Jon Agee
Uitgeverij: Leopold, 2019
ISBN: 978 90 258 7719 4
Illustraties: Jon Agee

Terug naar lijst

Een boek met twee kanten

In boeken worden verhalen verteld. Dat is in ‘De muur in het midden van het boek’ ook zo. Toch is het verhaal een beetje anders dan anders. Want welk boek gaat nu over een muur? Hoe kun je daar nu een leuk verhaal over vertellen?

In ‘Een muur in het midden van het boek’ kun je op alle illustraties zien dat er op dezelfde plek een muur staat afgebeeld. De muur lijkt heel hoog, daar waar de bladzijde ophoudt, stopt de muur nog niet.

Aan de ene kant van de muur zie je een ridder met een ladder, aan de andere kant een tijger en een neushoorn. Op de volgende pagina komt daar ook nog een gorilla bij. Het is daarom maar goed dat de muur in het boek staat: ‘De muur beschermt deze kant van het boek... tegen de andere kant van het boek’. De ridder is blij dat hij aan de goede kant van de muur staat, daar is hij veilig. Ondertussen staat hij op een ladder en zie je op de tekening dat er water aan zijn kant van de muur verschijnt. O nee, wat nu? De ridder zou toch niet aan de verkeerde kant van de muur staan?

De tekst van Jon Agee bestaat uit slechts enkele zinnen. Dat wat wordt gezegd kun je eigenlijk ook op de tekeningen zien. Daarom zijn de woorden in dit boek bijna overbodig. De illustraties die door de auteur zijn gemaakt, zijn eenvoudig. De personen, dieren en de muur die zijn afgebeeld bestaan uit kleurvlakken waarin lichte en donkere tinten van een bepaalde kleur zijn gebruikt. Mooi is dat de muur echt in het midden van het boek staat, op iedere pagina een even groot stuk. De tekeningen zijn grappig. Zo maken de tijger, de neushoorn en de gorilla zich snel uit de voeten. Maar waarom eigenlijk? Als je goed kijkt, is te zien dat ze wegrennen voor een klein muisje…

Bij de ridder stijgt het water, maar ook aan de andere kant van de muur gebeurt van alles. Daar staat inmiddels een groot monster met een knots in zijn hand. De ridder is ondertussen zo bezig met de andere kant van de muur dat hij niet in de gaten heeft wat er aan zijn kant nou eigenlijk gebeurt. Daar is het water inmiddels heel hoog gestegen! Zo hoog dat de ridder erin valt... Gelukkig heeft het monster (dat er eigenlijk meer uitziet als een reusachtige Viking) een plons gehoord. Hij klimt op zijn knots en met zijn lange arm pakt hij de ridder aan zijn voet vast, zo het water uit. Nu staan de ridder en het monster aan dezelfde kant van de muur.

Aan de andere kant is te zien dat kleine visjes worden opgegeten door een grotere vis. En deze wordt weer opgegeten door een nog grotere vis. Het is maar goed dat de ridder nu wél aan de goede kant van de muur staat!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Bas en Daan graven een gatvan Mac Barnett.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.