De muis en de muurBritta Teckentrup

Terug naar lijst
 

De muis en de muur

Titel: De muis en de muur
Auteur: Britta Teckentrup
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 978 90 257 6825 6
Illustraties: Britta Teckentrup

Terug naar lijst

Dwars door dikke muren kijken

‘Zeg Vos, weet jij wat er achter de rode muur zit?’ Kleine Muis is nieuwsgierig. Er staat een rode muur om het dorpje waar ze samen met een paar andere dieren woont, en geen van de dieren weet waar de muur vandaan komt of wat erachter verborgen ligt. Ze willen het eigenlijk ook niet weten. ‘Je moet niet zoveel vragen stellen, Muis. Daar word je ongelukkig van,’ antwoordt Vrolijke Vos.

Toch ziet hun leefgebied binnen die muren er ook niet echt gelukkig uit. De paar bomen die er staan zijn grauwgrijs, en de kleuren van de huizen en van de dieren lijken vermengd met donkere vlekken. Daardoor maakt het geheel een nogal trieste indruk – zeker in contrast met die felrode muur. Het zet je, net als Kleine Muis, aan het denken: zou de rest van de wereld er ook zo uitzien?

Deze setting vormt het perfecte decor om de kracht van verwondering en nieuwsgierigheid naar het onbekende te laten zien. ‘Als we niet met angst, maar met verwondering kijken, kunnen we eindeloos veel over onszelf en de wereld ontdekken’, zegt auteur Britta Teckentrup op de omslag van het boek. Deze mooie, filosofische gedachte wordt helder uitgewerkt in het samenspel tussen de personages en de illustraties.

In tegenstelling tot Kleine Muis vragen de andere dieren zich niet af hoe de rest van de wereld eruitziet. Ze leggen zich liever bij het bestaan van de muur neer, en hun veelzeggende namen geven de redenen daarvoor. Zo is Bange Kat ervan overtuigd dat de muur er staat om hen te beschermen: ‘Aan de andere kant van de rode muur is het héél gevaarlijk!’ Toch laat Kleine Muis het er niet bij zitten. Ze grijpt haar kans wanneer op een dag Hemelsblauwe Vogel over de muur vliegt, en wat ze dan ziet…!

Door het betekenisvolle kleurgebruik toont de Duitse kunstenares hoe waardevol het kan zijn om niet te denken in hokjes en muren, maar in mogelijkheden. Vergeleken met de grauwe omgeving binnen de muren is het leven daarbuiten een ware kleurexplosie, waar zelfs de dieren zelf niet aan ontkomen zodra ze voet buiten de muur zetten. De donkere vlekken verdwijnen uit hun vacht zodra ze hun angsten en twijfels opzij zetten. De geometrische vormen geven het landschap iets eenvoudigs, terwijl er tegelijkertijd van alles in te ontdekken valt: er zijn talloze bomen, bloemen, en beestjes in de wereld buiten de muur.

‘De muis en de muur’ is een kleurrijk prentenboek met een sterke en inspirerende boodschap, die – leuk detail! – tot in de kaft van het boek is doorgevoerd. Onder de grote rode muur die op de papieren omslag staat afgebeeld, zit namelijk een vrolijke wereld verborgen. Durf jij achter de muur te kijken?

Anne.

Leestip: In 'Een boom vol herinneringen' van Britta Teckentrup lees je hoe de verhalen van de bosbewoners de herinnering aan hun vriend Vos levend houden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.