De MoskeeDavid Macaulay

Terug naar lijst
 

De Moskee

Titel: De Moskee
Auteur: David Macaulay
Uitgeverij: Ploegsma, 2004
ISBN: 978 90 216 1757 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Vanaf de eerste steen

David Macaulay is beroemd geworden met zijn geïllustreerde boeken over bijzondere, historische bouwwerken, zoals het kasteel, de piramide en de kathedraal. In zijn boek ‘De Moskee’ tekent en beschrijft Macaulay, in verhaalvorm, de bouw van een moskee in de 16e eeuw. Een moskee is de kerk van de moslims. Macaulay op originele wijze zien, hoe de bouw van zo’n machtig gebouwencomplex verloopt, van de eerste steen tot het indrukwekkende eindresultaat.

Het verhaal gaat over een denkbeeldige moskee, ontworpen in opdracht van de rijke admiraal Suha Mehmet Pasa, uit Istanbul. In 1595 besluit deze admiraal, om zijn dankbaarheid aan God te tonen, de bouw te financieren van een enorm complex. Dit complex bestaat uit een moskee, een graftombe voor hemzelf, een hamam (badhuis), een medrese (godsdienstschool) en een imaret (keuken). De architect van het gebouw heet Akif Agha, hij is hofarchitect van sultan Mehmet III. De bouw neemt ongeveer vijf jaar in beslag. Akif Agha zet meer dan duizend mensen aan het werk, zoals metselaars, timmerlieden, steenhouwers, handwerklieden, kunstenaars en dakdekkers.

Het basisontwerp van een moskee ligt vast. De belangrijkste eis is, dat de voorste muur van de gebedshal naar de heilige stad Mekka gericht moet zijn. Het gebouw is vierkant, maar het koepeldak rond. Hiervoor is een ingewikkelde architectonische oplossing nodig, die bestaat uit steunpilaren en bogen. Ook heel belangrijk is de hoge minaret, de toren vanwaar moslims worden opgeroepen tot gebed.

Het boek is vooral bijzonder door de prachtige platen. Macauley laat bouwers in actie en overzichtstekeningen van de moskee in aanbouw zien. De tekst is helder en beknopt, maar soms wat taai en technisch voor kinderen. Het is dan ook geen spannende, meeslepende historische roman. Het boek lijkt meer geschikt voor een spreekbeurt over moskeeën of voor liefhebbers van bouwkunst en is zeker niet alleen bestemd voor kinderen. Aan het eind van het boek is de moskee klaar om de gelovigen te verwelkomen.

‘Badend in het licht dat door ontelbare kleine stukjes gekleurd glas werd gefilterd, schreden ze langzaam over de zee van tapijten waarmee de vloer bedekt was.’

‘De Moskee’ leert de lezer veel over de prachtige bouwkunst, maar Macaulay heeft nog een ander doel: hij wil westerlingen meer inzicht geven in de betekenis die religieuze gebouwencomplexen voor de Islamitische cultuur hebben. Moskeeën maken met hun schoonheid indruk op zowel gelovigen als niet-gelovigen. Ze hebben nog altijd een centrale plaats in het openbare leven van moslims. Mensen komen er om te bidden, te studeren, te baden in de hamam of om water te halen op de drinkplaats. ‘De Moskee’ is een leerzaam boek en is een aanrader voor iedereen met interesse in een andere godsdienst en bouwkunst.

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.