De Moemins en de grote overstromingTove Jansson

Terug naar lijst
 

De Moemins en de grote overstroming

Titel: De Moemins en de grote overstroming
Auteur: Tove Jansson
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2285 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Een prachtig boek uit Finland

Heb je wel eens gehoord van een moemin? Het zijn kleine witte trolletjes, maar ze lijken op nijlpaarden. Ze leven in een fantasiewereld. Een wereld die bedacht is door Tove Jansson. Omdat zij al 100 jaar geleden is geboren, is haar boek ‘De Moemins en de grote overstroming’ opnieuw gemaakt. Zo kunnen wij het nu ook nog lezen.

Ze heeft dit verhaal tijdens de oorlog bedacht. Terwijl allemaal landen oorlog voerden, wilde Tove iets leuks bedenken. Een fijne wereld waarin iedereen vrienden met elkaar is. Dat is de Moeminvallei geworden, waar de trolletjes wonen.

Moem is een kleine moemin. Samen met zijn mama, Mamamoem, gaat hij op zoek naar zijn papa. Die hebben ze al een tijdje niet gezien. Tijdens hun spannende reis beleven ze veel avonturen:

‘Voor hen uit blonk een zwarte poel. De lucht was zwaar en koud. ‘O, wat griezelig’, zei Snif. ‘Dat is de poel. Daar durf ik niet heen.’ ‘Waarom niet?” vroeg Mamamoem. ‘Daar woont de Grote Slang, daarom’, zei Snif zachtjes en hij keek angstvallig om zich heen. ‘Ach wat’, zei Moem en hij deed dapper. ‘We zijn zo klein dat we vast niet opvallen. En hoe gaan we ooit de zon vinden als we niet naar de overkant durven? Kom op, ga mee.’

Zoals je kunt lezen is kleine Moem een stuk dapperder dan zijn vriend Snif, die ze tijdens de reis hebben ontmoet, en schrikt hij niet van avontuur. Tijdens hun reis ontmoeten ze nog veel meer beestjes en mensen die allemaal hun eigenaardigheden hebben. Zo maken ze kennis met hun nieuwe vriendin Tulippa, zijn ze bang voor de Grote Slang en de hongerige mierenleeuw en redden ze een poezenfamilie.

Het is bijzonder dat Tove Jansson nooit beschrijft hoe de wezens eruitzien, maar dat kun je op de plaatjes mooi zien. Donkere tekeningen worden afgewisseld met lichtere vrolijke prenten, die het verhaal levend maken. De wezentjes zijn simpel getekend en niet ingekleurd, waardoor ze mooi afsteken tegen de achtergronden die met penseelstreken gemaakt zijn.

Niet alleen zijn de tekeningen mooi, het verhaal is ook nog eens fijn opgeschreven. De personages praten veel, waardoor het boek fijn is om voor te lezen. Ook is het taalgebruik niet moeilijk, waardoor je het al snel zelf kunt lezen. Het boek lijkt op een sprookje, maar is toch anders omdat je de wereld van de Moeminvallei niet kent.

In Finland, waar het boek vandaan komt, is het reuze populair. Ze hebben daar alle gewone boeken, prentenboeken en tekenfilms van de moemins. Ook kun je van alles kopen van de moemins: puzzels, mokken en knuffels. Ga het boek maar snel lezen om erachter te komen of jij het ook zo leuk vindt als de Finse kinderen! En als je het leuk vindt, kun je ook de rest van de serie lezen!

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.