De MinpinsRoald Dahl

Terug naar lijst
 

De Minpins

Titel: De Minpins
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1992
ISBN: 9026104677
Illustraties: Patrick Benson

Terug naar lijst

Woud van het Kwaad

'Dat woud,' zei mijn moeder, 'zit vol met de meest bloeddorstige beesten ter wereld.'
'Leeuwen en tijgers bedoel je?' vroeg kleine Heintje.
'Nog veel gevaarlijker,' zei zijn moeder.

Kleine Heintje woont naast een groot, geheimzinnig, donker bos. Het is niet zo’n bos waarin je lekker verstoppertje tussen de bomen kunt spelen, nee, het Woud van het Kwaad is gevaarlijk. Van de monsters die hier wonen, gaan je nekharen overeind staan. En toch is Kleine Heintje benieuwd. Misschien valt het wel mee met die gevaarlijke wezens? Op een saaie zomermiddag besluit hij een kijkje te gaan nemen. Al na een paar stappen hoort hij een angstaanjagend ruisend, suizend, sissend en briesend geluid. En dit geluid komt op hém af.

Het wezen dat achter Kleine Heintje aan zit, is een rapschranzer.  Zijn lievelingseten? Mensen. En als er geen mensen zijn, dan eet de rapschranzer wel Minpins. Maar daar moet hij er dan wel een heleboel van eten want Minpins zijn niet groter dan een lucifer. Deze kleine mensjes dragen kleding van honderden jaren geleden en wonen in kleine kamertjes in de holle bomen van het woud. Kleine Heintje ontmoet de Minpins voor het eerst als hij een boom in vlucht om aan de rapschranzer te ontkomen.

'Toen gebeurde er iets raars. Vlak naast de plaats waar Kleine Heintje zat, was een dikke gladde tak en ineens zag hij dat een klein vierkant stukje schors begon te bewegen. Het was een heel klein stukje schors, niet groter dan een postzegel, en het scheen in het midden open te splijten en de helften zwaaiden open, als de luiken voor een piepklein raampje.'

De Minpins zijn een stuk vriendelijker dan de rapschranzer. Kleine Heintje mag in al hun kamertjes kijken en ze beloven dat ze goed voor hem zullen zorgen, want naar huis gaan dat kan natuurlijk niet meer. 'Je kunt nooit meer naar beneden klimmen,' zei Don Mini. 'Dat heb ik je al gezegd. Als je zo dom bent het te proberen zul je in twee tellen opgegeten worden.' Als Kleine Heintje zijn moeder ooit nog terug wil zien, dan zal hij een plan moeten bedenken om van de schrikkelijke roodgloeiende, rookspuwende rapschranzer af te komen.

'De Minpins' is het laatste werk van Roald Dahl. In deze prentvertelling laat hij zijn fantasie weer de vrije loop en dat leidt tot een spannend boek met bijzondere personages. Met mooie zinnen en zelfverzonnen woorden als beenknekelende en bloedwrekelende, neemt Dahl je mee naar het Minpin-bos. De tekeningen van Patrick Benson brengen vervolgens heel goed de enge sfeer die daar beneden op de grond heerst in beeld. En hoog in de bomen laat hij ons met veel details de wondere wereld van de Minpins zien. En die wereld mag dan klein zijn, er is genoeg te zien. Maar dan moet je eerst wel langs de rapschranzer, als je durft.

Kim.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.