De middernachtbendeDavid Walliams

Terug naar lijst
 

De middernachtbende

Titel: De middernachtbende
Auteur: David Walliams
Uitgeverij: Clavis, 2017
ISBN: 978 90 448 2964 8
Illustraties: Tony Ross

Terug naar lijst

Midden in de nacht komen wensen uit

Tom is in een nachtmerrie terechtgekomen. Een monsterlijk uitziende man met afgebroken rotte tanden rijdt hem op een bed door een duister gebouw. Tom heeft afschuwelijke hoofdpijn, maar heeft geen idee waarom. Totdat een bozige, forse vrouw met bloeddoorlopen ogen hard op zijn hoofd drukt en zegt dat er een dikke buil op zit. Tom schreeuwt het uit. Langzaam dringt tot hem door waar hij is en wat er is gebeurd. En ook al is dit ziekenhuis een enge plek, het is nog altijd beter dan zijn vreselijke kostschool. Wat hem betreft mag die bult op zijn hoofd, die hij kreeg door een verdwaalde cricketbal, nog wel even blijven zitten.

Je zou denken dat juist op de kinderafdeling van een ziekenhuis alleen maar aardige mensen werken. Maar je hebt pech als je in het Lord Funt ziekenhuis terechtkomt. Daar is zieke kinderen het leven zuur maken de grootste hobby van hoofdzuster Matrone. En ook het andere personeel is niet aangenomen vanwege verpleegkundige kwaliteiten. De net afgestudeerde dokter Luppers doet wél erg zijn best, maar vooral om in een goed blaadje te komen bij de directeur. Wanneer schoonmaakster Dilly is langs geweest, is alles nog viezer dan daarvoor. En dan loopt er ook nog een zonderlinge conciërge rond, die een misvormd gezicht heeft en niet zo fris ruikt. Toch kan Tom dat allemaal niet zoveel schelen. De kinderen van zijn afdeling voeren ’s nachts iets hun schild. De Middernachtbende noemen ze zich. Tom weet niet wat het is maar wil er zeker bij horen. Maar dat gaat niet zomaar: hij moet een proefperiode doorstaan.

‘De middernachtbende’ van David Walliams doet soms denken aan Matilda van Roald Dahl. Daar komen ook van die vreselijke volwassenen in voor die het pesten en vernederen van kinderen tot hun levensvervulling hebben gemaakt. Maar gelukkig zijn er altijd nog grote mensen die aan de kant van de kinderen staan. Dat is handig, want zonder hulp kan de Middernachtbende zijn doel niet bereiken. Dat is namelijk het vervullen van wensen van zieke kinderen. En het valt niet mee om zonder dat iemand het ziet, midden in de nacht een koelcel om te bouwen tot Noordpool, omdat het Ambers wens is als eerste meisje op de Noordpool te zijn…

‘Op de vloer van de diepvriesruimte lag een duimendikke sneeuwlaag. (...) Er waren sneeuwbanken en ijsgrotten en zelfs een iglo. Aan het plafond hing een ventilator. Die deed de lucht stromen en blies stukjes ijs door de hele ruimte. Het was alsof het sneeuwde. In het kunstlicht schitterden de vlokken als diamantgruis. ‘Wow!’ zei Tom. ‘Het is prachtig,’ zei Amber.'

Veel woorden in het boek zijn groter weergegeven, of in een ander lettertype afgedrukt. Vooral wanneer er harde geluiden klinken, ziet het eruit als in een stripverhaal: ‘BONG! KLONG! KLANG! KLING!’. Bij de spectaculaire poging om al rijdend in een ambulance de aan ballonnen zwevende bejaarde patiënt Nelly te redden (een uit de hand gelopen wensactie), geeft dat het verhaal veel vaart en spanning. Dat geldt ook voor de illustraties van Tony Ross, die in zwart-wit de vaak komische taferelen schetst, soms paginagroot. Het maakt ‘De middernachtbende’ tot een spannend en vooral ook erg grappig boek, waar je doorheen vliegt!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.