De magische bibliotheekKlaus Hagerup

Terug naar lijst
 

De magische bibliotheek

Titel: De magische bibliotheek
Auteur: Klaus Hagerup
Uitgeverij: de Fontein, 2003
ISBN: 978 90 261 1869 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Een mislukte promotie

Als je onder de indruk was van 'De wereld van Sophie' van Jostein Gaarder, of als je zijn 'Het geheim van de kaarten' boeiend vindt, dan wachtte je zeker ongeduldig op een nieuw boek van deze schrijver.

'De magische bibliotheek' is door hem samen met Klaus Hagerup geschreven. Het boek is nieuw in Nederland, maar in Noorwegen is het al in 1993 uitgegeven, ter gelegenheid van 'Het jaar van het boek'. Alle Noorse kinderen die in 1993 in groep zes zaten, hebben dat boek in het kader van leespromotie gekregen. In de tekst vallen de auteurs erg vaak op de 350ste verjaardag van het Noorse boek terug, een feit dat in 2003 voor de Nederlandse lezer onbelangrijk en oninteressant is.

De titel, 'De magische bibliotheek', belooft iets mysterieus, waarvan het hart van elke boekenmol sneller gaat kloppen. En het verhaal begint ook veelbelovend. Twee pubers, Berit en haar neef Nils, beslissen om te gaan corresponderen. Niet door brieven naar elkaar te sturen, maar door een 'brievenboek' te maken. Als Nils in een boekhandel komt om een schrift te kopen, biedt een vrouw aan om de helft van de prijs van het toekomstige brievenboek te betalen. Daarna duikt ze in het dorp waar Berit woont op. Het lijkt alsof ze Berit en Nils bespioneert. Het hele boek door jagen ze achter de ware identiteit van de vrouw aan en worden ze zelf door de duistere figuur Grijns achtergevolgd.

Omdat alles wat de vrouw doet met boeken te maken heeft, leren de kinderen begrippen kennen als: bibliograaf, incunabel en decimale classificatie. Ze ontmoeten de schrijvers en uitgevers, ze reizen naar Rome en door Noorwegen; ze maken dus veel interessante en spannende dingen mee.

Helaas is het niet boeiend. Door de gekozen vorm, brieven, verliest het boek zijn tempo en geheimzinnigheid. Veel sprongen in tijd en ruimte maken het verhaal chaotisch. Bovendien is het voor de Nederlandse lezer, die de geschiedenis en de topografie van Noorwegen niet kent, onmogelijk om te zien wat waargebeurde historische gebeurtenissen zijn en wat fictie is.

De auteurs hebben hun best gedaan om een bijzonder boek te schrijven, en gedeeltelijk is het ook gelukt; sommige personages zijn mooi en levendig en op een paar plaatsen is het boek echt spannend. Maar het boek wordt onrealistisch doordat het teveel dingen tegelijk moet zijn: een roman in de vorm van een briefwisseling; een detective die een naslagwerk moet zijn; een goed kinderboek dat een deftig jubileum moet promoten.

Jammer dat een goed idee zo slecht is uitgevoerd. Een goed boek, waarbij je tijdens het lezen zit te kwijlen van plezier, dát zou échte promotie zijn!

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.