De maan-zaakStuart Gibbs

Terug naar lijst
 

De maan-zaak

Titel: De maan-zaak
Auteur: Stuart Gibbs
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2015
ISBN: 978 90 003 4385 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie wil er wonen op de maan?

Lijkt het je wat, om op de maan te wonen? In 2041 is het mogelijk, althans volgens Stuart Gibbs. Hij beschrijft het leven in Maanbasis Alpha; een groot gebouw onder een koepel waar de eerste maanpioniers wonen.
De twaalfjarige Dashiell Gibson is een van hen. Zijn ouders zijn bekende wetenschappers, dus als het gezin Gibson wordt uitgenodigd om naar de maan te vertrekken, is Dash opgetogen. Als eerste mens op de maan wonen! Beroemd worden! Nauwelijks zwaartekracht! Geweldig!
Valt dat even tegen. Er is niks aan. Kinderen mogen nooit buiten de koepel komen, het eten smaakt altijd naar nat zaagsel en naar de wc gaan, is een drama:

Bij nul zwaartekracht moet je extreem goed opletten dat het spul dat uit je lichaam komt niet zo in je gezicht vliegt. Er is een oud gezegde over reizen zonder zwaartekracht: ‘Als je een stuk chocola ziet rondzweven, eet het dan niet op. Het is waarschijnlijk geen chocola.’ Als ik had geweten hoe bizar ingewikkeld en walgelijk het hele proces zou zijn, had ik geweigerd de aarde te verlaten.

En dan, op dag 188, gebeurt er eindelijk iets bij de Maanbasis! Dr. Holtz wordt net buiten de koepel dood aangetroffen. Dash weet bijna zeker dat de man vermoord is, terwijl de commandant van de maanbasis spreekt over een tragisch ongeluk. Ze verbiedt Dashiell om op onderzoek uit te gaan en om het woord ‘moord’ te gebruiken.
Natuurlijk speurt Dash stiekem toch verder. Hij krijgt hulp van de slimme Kira en van Zan Perfonic. Ze zijn beiden net aangekomen met een nieuwe raket en net als Dash twijfelen ze aan de plotselinge dood van Dr. Holtz.

‘De maan-zaak’ is een spannend detective-achtig boek, waarin je samen met Dash speurt naar wie de eventuele moordenaar van Dr. Holtz kan zijn. Dat valt niet mee, want ondanks het geringe aantal maanbasisbewoners, blijken veel mensen een motief te hebben om Dr. Holtz uit de weg te ruimen.
Daarnaast is ‘De maan-zaak’ een ontzettend grappig boek over een jongen die op een heel ongewone plaats woont. Op aarde wordt hij door zijn vrienden benijd, maar hij mag niet eens laten weten hoe ontzettend sáái het op de maan is! Het verhaal van Dash wordt afgewisseld met hoofdstukjes uit de Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa; stukjes tekst die je laten schateren van het lachen, omdat het net lijkt of het leven op de maan fantastisch is. Dash weet wel beter.

Stuart Gibbs was als kleine jongen al geïnteresseerd in ruimtevaart. Of er in de toekomst echt mensen op de maan gaan wonen, kan hij niet voorspellen. Denk jij van wel? Laten we dan hopen dat er iets aan het wc-probleem gedaan wordt. Want zwevende chocola? Nee, dank je.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen dat in de ruimte speelt? Probeer dan ‘Torenhoog en mijlen breed’ van Tonke Dragt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.