De lekker lange agentTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

De lekker lange agent

Titel: De lekker lange agent
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6552 1
Illustraties: Gustav Dejert

Terug naar lijst

Houd de dief!

Wie droomt er nou niet van om agent te worden en de grootste schurken op te sporen? Jan, Jaap en Janet willen niets liever!

In ‘De lekker lange agent’ komt Jan het politiebureau binnen en vertelt daar dat hij graag agent wil worden. De hoofdagent meet de lengte van Jan op. Helaas, hij is te klein. Ook Jaap en Janet is hetzelfde overkomen. Ze dromen er alle drie van om lekker lang te zijn.

‘Even later stapte er een lekker lange man het politiebureau binnen’. Deze man is wél groot genoeg om agent te worden. Hij moet wel een paar testjes doen. Kan hij bijvoorbeeld het verkeer regelen? Of poesjes redden? Wanneer dat allemaal is gelukt, is het tijd voor het echte werk: de Drie Diefjes moeten gevangen worden.

De lekker lange agent ziet de Drie Diefjes alleen niet, maar wel een lekker lange dief. Die pikt zomaar de handboeien, het fluitje en de portemonnee van de hoofdagent! Nu wordt het spannend! De lange agent rent achter de lange dief aan: ‘Terwijl ze renden, werden de lekker lange agent en de lekker lange dief korter… en nog korter.’ De hoofdagent is verbaasd, hoe kan dat nou? Zowel de lange agent als de lange dief zijn nu allebei klein, ze bestaan ieder uit drie kinderen! Het is een beetje gek allemaal, maar de agent is wel heel blij dat de Drie Diefjes gepakt zijn. Aan het einde van het verhaal zijn Jan, Jaap en Janet groot genoeg om toch agent te worden. En dat is precies wat ze wilden.

De tekst van het boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp. Het is grappig dat er steeds gesproken wordt over de ‘lekker lange agent’ en de ‘lekker lange dief’, omdat de kinderen te klein zijn om agent te worden. Je moet tenslotte groot zijn om agent te worden. De tegenstelling met ‘lekker lang’ is daarom goed gekozen. Maar de echte grap is te zien in de tekeningen die Gustav Dejert maakte. Daarin kun je zien dat de lekker lange agent eigenlijk bestaat uit de drie kinderen die op elkaar staan. Datzelfde geldt voor de lekker lange dief. Door de ogen, en de zes handen die stelen bij de hoofdagent, heb je al snel in de gaten dat het hier niet om zomaar een dief gaat.

Naast de humor die in de tekeningen te vinden is, hebben de illustraties ook een geheel eigen stijl. Dat komt omdat bijvoorbeeld het hoofd en de kleding van de hoofdagent dezelfde kleur hebben. Dat geldt ook voor de bus en zijn bestuurder. De vormen bestaan uit eenvoudige vormen, silhouetten, zonder veel details. De kleuren doen je denken aan vroeger. Naast het vermakelijke verhaal zorgen de tekeningen in de eigenzinnige stijl dus voor nóg meer grapjes!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De papawinkelvan Sanne Miltenburg.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.