De legende van Sally JonesJakob Wegelius

Terug naar lijst
 

De legende van Sally Jones

Titel: De legende van Sally Jones
Auteur: Jakob Wegelius
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7196 7
Illustraties: Jakob Wegelius

Terug naar lijst

Gorilla zwerft de wereld over

‘De legende van Sally Jones’
is niet zomaar een boek. Het gaat over de gorilla Sally Jones. Als baby verliest ze haar ouders. Belgische officieren die op stropersjacht zijn, nemen haar mee. Met de rivierboot vertrekken ze naar een stad waar de officieren haar verkopen. Daar begint het avontuur voor Sally. Ze komt in handen van een Turkse ivoorhandelaar die in Sally een mooi verlovingsgeschenk voor zijn verloofde ziet. Helaas is de vrouw niet blij met Sally en uiteindelijk wordt ze weer verkocht. Sally komt vervolgens terecht bij Frau Schultz. Deze dame lijkt op het eerste gezicht een dierenliefhebster, maar leert Sally ondertussen om dure juwelen van rijke mensen te stelen.

Sally reist de hele wereld over, omdat mensen van over de hele wereld haar doorverkopen. Of soms wordt ze gewoon door mensen meegenomen. Uiteindelijk sluit Sally vriendschap met een Finse zeeman. Sally leert op haar reis heel veel dingen net als mensen te doen, bijvoorbeeld autorijden of lezen. Dat is bijzonder!

Het zijn de mensen die bepalen wat er met Sally gebeurt. Een enkele keer beslist Sally zelf over haar eigen leven: ´Sally Jones heeft de kaart van Istanbul uit het hoofd geleerd. Ze rijdt regelrecht naar de dierentuin van de stad, breekt de hekken open en gaat naar de kooi van Baba. Met haar betonschaar knipt ze het slot kapot en bevrijdt haar kameraad Baba.´

De tekst van Jakob Wegelius leest vlot. Het lijkt alsof hij het verhaal in één adem vertelt. Soms zijn de plaatsnamen of namen van mensen wel wat moeilijk. Sally komt van de ene in de andere situatie terecht. Het verhaal is best zielig want eigenlijk is niemand echt blij om Sally in zijn bezit te hebben. Ook Sally is niet blij met haar leven. Maar doordat er zoveel gebeurt in het verhaal heb je eigenlijk geen tijd om medelijden met Sally te voelen.

Wat het boek vooral bijzonder maakt zijn de tekeningen. Die staan in een kader. De illustraties zijn erg bijzonder omdat ze vaak zijn opgebouwd uit heel veel kleine streepjes of stipjes. Het verhaal speelt zich honderd jaar geleden af. De tekeningen laten goed de sfeer van die tijd zien. Deftige dames, dikke directeuren en hardwerkende matrozen. Je komt ze allemaal tegen in dit verhaal. Soms bevatten de tekeningen een kaartje waarop je kunt zien welke route Sally aflegt. De tekst en illustratie werken goed samen. Soms vormt de illustratie een soort versierrand om de tekst heen.

Uiteindelijk komt Sally in haar geboorteland terug. Maar zal ze daar blijven of gaat ze toch met haar Finse zeeman en zijn schip mee. Dat moet je zelf maar lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Kind van de wildernis’ van Michael Morpurgo.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.