De LantaarnaanstekerAline Sax

Terug naar lijst
 

De Lantaarnaansteker

Titel: De Lantaarnaansteker
Auteur: Aline Sax
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2018
ISBN: 9 7894 6291 345 5
Illustraties: Ann De Bode

Terug naar lijst

Lang geleden was er een lantaarnaansteker…

Denk je dat een prentenboek alleen geschikt is voor jonge kinderen? Nee hoor, dat merk je als je ‘De Lantaarnaansteker’ leest. Het is een bijzonder boek, dat jonge kinderen juist niet zullen begrijpen. Bijzonder omdat beeld en tekst een andere invalshoek van het verhaal geven. Een verhaal dat je aan het denken zet.

De lantaarnaansteker loopt elke avond door de donkere straten van de stad. ‘Tik Tok … Tik Tok’. Je ziet dat het verhaal zich lang geleden afspeelt. Toen er een speciale lantaarnaansteker door de straten liep, die alle straatverlichting een voor een moest aansteken. Handig natuurlijk dat hij op stelten loopt, dan kan hij er goed bij. Hij kijkt door de ramen en ziet eenzame mensen: een meisje dat de hele dag op haar vader wacht die aan het werk is, een vrouw die op haar geliefde wacht en hem brieven schrijft en een vreemdeling uit een ver land die niemand kent en nooit bezoek krijgt.

Aline Sax beschrijft in korte, poëtische zinnen wat de lantaarnaansteker ziet en doet:

‘De lantaarnaansteker wandelt de hele stad door.  
Langs de ramen van rijke huizen.
Langs de ramen van arme huizen.
Hij kent de stad en haar bewoners goed. Hij ziet gezinnen aan tafel zitten.’

De schilderachtige, paginagrote illustraties van Ann De Bode vertellen vooral hoe de mensen zich voelen en wat ze hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld een oud echtpaar dat aan tafel zit met een lege kinderstoel. Ze kijken triest en hoewel het er niet staat, weet je dat ze een kind hebben verloren. De kinderstoel vervaagt in de sneeuw en daardoor voel je de kou nog meer. De kou in de harten van de mensen die zich eenzaam voelen.

Een boek om vaker te bekijken, want hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Het staat niet allemaal uitgelegd, dus moet je zelf bedenken wat het kan betekenen. Zoals de donkere wolken die wegtrekken, de hond die trouw bij zijn baasje blijft en de oude vrouw die steeds meer kleur krijgt. De beelden laten je ook voelen wat het voor mensen betekent om iets samen te doen. Je ziet de uitdrukkingen op de gezichten veranderen. De lantaarnaansteker steekt niet alleen het licht aan in de straten, hij ontbrandt ook een vuurtje in de harten van de mensen.

‘De Lantaarnaansteker’ is een ontroerend boek over één man die het verschil maakt en mensen samenbrengt. Hij verdrijft de kou uit de harten van de mensen, zoals een sneeuwklokje dat verschijnt in de sneeuw. Aan het eind van het verhaal loopt de lantaarnaansteker nog steeds door de straten om de lichten aan de doen in de donkere stad. Er lijkt niets veranderd … ‘Maar af en toe...’. Wat denk jij dat er veranderd kan zijn?

Loes.

Leestip: Hou je van boeken waarbij zowel woord als beeld het verhaal vertellen? Lees dan ook ‘De vogels’ van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.