De laatste wilde dierenPiers Torday

Terug naar lijst
 

De laatste wilde dieren

Titel: De laatste wilde dieren
Auteur: Piers Torday
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN: 978 90 245 6872 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Een toekomst zonder dieren

De twaalfjarige Kester woont al zes jaar in het Spectrum College voor bijzondere kinderen, een plek waar kinderen worden opgesloten als er iets raars met ze aan de hand is. Kester heeft sinds de dood van zijn moeder geen woord meer gezegd. De enige waar hij mee praat zijn de insecten in zijn kamer, met name de kakkerlak uit de kantine, maar die praten natuurlijk niet terug. Insecten en ander ongedierte zijn de enige dieren die nog in leven zijn in de wereld van Kester. Alle andere dieren zijn namelijk uitgeroeid door de ziekte het rode oog. Eerst gingen een groot aantal van de zoogdieren dood, toen de bijen en toen de gewassen en het fruit. In Kesters wereld eten ze daarom alleen nog maar Formul-A door iedereen formula genoemd: een smerige brij die naar garnalencocktail-chips smaakt.

Het eten dat Kester in de kantine krijgt, deelt hij altijd met een kakkerlak met twee witte strepen op zijn rug. Op een dag, wanneer Kester weer alleen in de kantine zit en stiekem zijn kakkerlak voert, hoort hij opeens een raar krakend geluid: ‘Kester! Help!’. De kakkerlak kan praten!

De kakkerlak, ook wel ‘Generaal’ genoemd, helpt Kester samen met een grote groep duiven uit het Spectrum College te ontsnappen. Kester denkt dat hij naar huis wordt gebracht, maar in plaats daarvan brengen ze hem naar een grote open plek. En wie komen er daar uit de bossen tevoorschijn? Een grote groep dieren onder leiding van een edelhert! Maar de groep wordt steeds kleiner, veel dieren hebben de ziekte van het rode oog. En dus hebben zij Kesters hulp hard nodig:

*Wat denk je nou dat ik kan doen?* […] *Wat denk je jongmens? Omdat jij ons kunt helpen – om een geneesmiddel te vinden.* […] * Je bent een kind dat ons kan verstaan en voor ons kan spreken. Jij kunt tegen je medemensen zeggen dat de laatste wilde dieren nog in leven zijn en jij kunt ons een geneesmiddel brengen, een speciaal geneesmiddel van jullie menselijke toverkunst.*

Kester raakt verstrikt in een avontuur dat wel eens de wereld zou kunnen redden.

‘De laatste wilde dieren’ geschreven door Piers Torday is een spannend verhaal over vriendschap en doorzettingsvermogen. Samen met het edelhert, de ‘Generaal’, de duiven en het meisje Polly doet Kester er alles aan om de laatste wilde dieren te redden en een geneesmiddel te vinden. Piers Torday laat je ook goed nadenken over de toekomst. Gaan wij wel zo goed met de dieren en de natuur om? Wat zou er gebeuren als in onze wereld de dieren uitsterven? Wat zou jij doen in deze situatie? Als je van spannende en fantasierijke boeken houdt, is ‘De laatste wilde dieren’ echt een aanrader. En goed nieuws: het boek is het eerste deel van een trilogie!

Eva.

Leestip: Ook in ‘Keverjongen’ van M.G. Leonard bouwt een jongen een vriendschap op met insecten. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.