De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeestenJozua Douglas

Terug naar lijst
 

De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten

Titel: De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten
Auteur: Jozua Douglas
Uitgeverij: Clavis, 2009
ISBN: 978 90 448 1029 5
Illustraties: Loes Riphagen

Terug naar lijst

Er ligt een krokodil onder je bed, dus...slaap lekker!
 

Verhaaltje lezen. Toedekken. Knuffelen. Liedje zingen. Kusje geven. Mooie dromen. Zo gaat dat als je gaat slapen. Heel gewoon. Voor bijna alle kinderen dezelfde dingen en in dezelfde volgorde. Maar bij Tim gaat het helemaal niet zo gewoon. Het is niet zijn vader die Tim een verhaaltje voorleest in 'De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten'. Dat doet het Verhaaltjesvarken dat onder Tims tafel verstopt ligt. Nou ja, verstopt… als je goed kijkt heb je de snuit en rug van het enorme beest vast al ontdekt!

Als het varken weer weg is, hoort Tim gegrom. Het komt uit zijn kast: daar zit een tijger in. Tim en de tijger rennen vrolijk rond door de kamer en als de Toedektijger hem te pakken heeft, wordt Tim heerlijk ondergestopt. Maar hij komt weer uit bed als hij geluiden hoort op de gang. Hij roept heel moedig dat hij van al dat lawaai niet kan slapen. En dan is het niet Tims moeder, maar de Knuffelbuffel die hem snel terug in bed gooit. Wie zit er nu achter de stoel? Het is de Slaapliedjesleeuw, die eerder al te zien was op een schilderijtje dat boven Tims bed hangt. Hij zingt zachtjes voor Tim, maar die kan nog steeds niet slapen. Er ligt namelijk een beest met grote ogen en een lange bek onder zijn bed. En dan komt de Kusjeskrokodil tevoorschijn.

Tim krijgt een kusje.
En beer krijgt een kusje.
En het bed krijgt een kusje.
En het kussen krijgt een kusje.
'Met een kusje slaap je lekker,' zegt de Kusjeskrokodil.

De beer van Tim merkt niets van het bezoek van de verschillende dieren. Hij slaapt door alles heen. Maar als na alle kusjes Tims oogleden zwaar worden, dan hoort Beer opeens wel nog een beest. Een héél groot beest! Wat die komt doen? Lees dat zelf maar!

'De kusjeskrokodil' is het eerste boek van Jozua Douglas. Het is te hopen dat hij nog meer gaat schrijven, want het verhaal in dit boek is leuk en wordt op een mooie manier verteld. Je kunt goed horen dat Jozua ook veel gedichten schrijft. De illustraties in potlood en aquarel van Loes Riphagen zijn lekker eigenzinnig. Loes heeft een heel eigen stijl. Hier moet je misschien even aan wennen, net als bij de tekeningen van Fiep Westendorp, maar de figuren zien er zo vriendelijk en onschuldig uit dat je ze al snel aardig vindt. Op de tekeningen is veel te zien en ontdekken, net als in Loes' eigen prentenboeken. Dit is een mooi boek over bang zijn in het donker. Maar zeker ook over lekker gaan slapen en dan de fijnste dromen krijgen die je maar kunt bedenken.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.