De kraakfactorNienke te Hoor

Terug naar lijst
 

De kraakfactor

Titel: De kraakfactor
Auteur: Nienke te Hoor
Uitgeverij: SWP, 2006
ISBN: 978 90 8560 505 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De ervaringen van Thom en Dayzz

Als je wat dikker bent dan anderen, krijg je al snel te maken met vooroordelen. Mensen denken dat je lui bent, of dat je de hele dag patat zit te eten. Wat meestal natuurlijk helemaal niet het geval is! Toevallig genoeg heb je bij deze twee boeken over te dik zijn en afvallen óók last van vooroordelen. Het roze boek ziet er wat flitsender uit dan het simpele donkerpaarse boek. Maar uiteindelijk blijkt dat laatste boek nét even ietsje leuker te zijn dat het felroze.

‘Te dik. Wat vind jij?’ is het boek met de knalroze kaft en leuke meidenbladachtige tekeningen. Er staan veel weetjes in het boek, zoals wat je zou moeten eten op een dag en hoeveel calorieën er in allerlei voedsel zitten. Ook staat er om de zoveel pagina’s een stukje tekst uit het weblog van Dayzz, die zich hardop afvraagt hoe ze niet dik wordt en gezond kan eten. De teksten zijn net iets té gemaakt hip om echt te zijn, maar het is een leuke afwisseling. Er staan ook tips in die minder goed lijken te passen bij de bedoeling van het boek. Zo beweert een kinderarts, dr. Vulsma, dat regelmatig bij McDonalds eten prima past in een gezond eetpatroon en dat je in plaats van sporten ook een uurtje of wat kunt gamen achter de Wii, de computer waarbij je niet stilzit. Dat zal best, maar je zit nog steeds binnen achter je computerscherm! Gek voor een boek dat verder met veel goede informatie komt.

'De kraakfactor’ ziet er met zijn donkerpaarse kaft iets minder hip uit, maar de binnenkant leest lekkerder weg dan de feitenstroom van het andere boek. Het eerste deel vertelt het verhaal van Thom. Thom is een beetje te dik en wil er wel wat aan doen, maar weet niet precies hoe hij dat moet aanpakken. Je volgt hem terwijl hij naar de diëtiste gaat en zijn eetpatroon aanpast. Aan het eind van elk hoofdstuk staat een verwijzing naar het tweede deel achterin. Daar staan toelichtingen bij de tekst uit het hoofdstuk, bijvoorbeeld hoe je ouders je kunnen helpen en waarom je soms op een zak chips aanvalt als je boos bent. Tips die je graag ter harte neemt, want Thom is een leuke jongen en als hij gezond kan leven, kun jij het ook!

Om een lang verhaal kort te maken: ‘Te dik. Wat vind jij?’ is leuk voor meiden van een jaar of twaalf die veel nuttige informatie willen over gezond eten. ‘De kraakfactor’ is voor jongens én meiden van alle leeftijden die graag willen lezen over iemand waarin ze zich kunnen herkennen. Aan jou de keus!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.