De Koning en de kip - vijf verhalenCatharina Valckx

Terug naar lijst
 

De Koning en de kip - vijf verhalen

Titel: De Koning en de kip - vijf verhalen
Auteur: Catharina Valckx
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5671 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Een prachtige vriendschap

‘De Koning en de kip – vijf verhalen’ draait om vriendschap. De vriendschap tussen de koning en zijn beste vriendin de kip.

‘Ah, daar ben je!’ riep de koning. ‘Ik zocht je net’.
Zijn vriendin de kip keek verbaasd naar hem op.
‘Waarom draagt u een schort, Majesteit?’
‘Omdat ik ga schilderen,’ antwoordde de koning.
‘Leuk!’ kakelde de kip. ‘ Dat wil ik ook.’
De koning schudde zijn hoofd. ‘Nee, Kip, dat is niet de bedoeling.
Vandaag ga ik jou schilderen. Ik ga een portret van je maken.’

Catharina Valckx laat in vijf verhalen zien wat vriendschap inhoudt. Het samen gezellig hebben, voor elkaar zorgen als de een ziek is, maar ook ruziemaken en elkaar de waarheid zeggen. Gelukkig beseffen de koning en de kip hoe belangrijk ze voor elkaar zijn en dat ze niet zonder elkaar kunnen. Allebei zijn ze heel eigenwijs, maar ze luisteren naar en leren veel van elkaar. De kip laat zien hoe het is om een ei te leggen en de koning leert de kip dat avonturen beleven leuk is.

De vijf verhalen kun je apart van elkaar lezen. Ze zijn dan ook verschenen als losse boeken, behalve het laatste verhaal ‘De koning, de kip en juffrouw Primula’. Dat is helemaal nieuw. Op iedere bladzijde staat een mooie grote prent, met daarnaast een paar regels tekst. Het is dan ook een lekker dik boek, met verhalen die je steeds opnieuw kunt voorlezen.

Het zijn vrolijke verhalen waarin de koning en de kip veel beleven. De kip wordt ziek, ze huren een schoonmaakster in, ze gaan wandelen, helpen de vos en nog veel meer spannende avonturen. Wat het leukste is aan de verhalen, is dat alles zo gewoon lijkt. Het is eigenlijk heel gek dat een kip bij een koning woont en dat hun paleis een grote rotzooi is. Maar door de manier waarop de schrijfster het opschrijft, lijkt het heel normaal.

Catharina Valckx vertelt de verhalen  in de vorm van een gesprek en schrijft over heel herkenbare dingen, zoals nachtmerries of schilderen. Met veel humor en grappige gebeurtenissen, die je moeder en vader vast ook leuk vinden, is het een fijn boek om voor te lezen. Niet alleen schrijft Catharina Valckx heel leuk, ze heeft zelf ook nog eens de tekeningen gemaakt. Met zachte lijnen en lichte aquarelkleuren beeldt ze uit wat er in de tekst geschreven staat. Zodat je het verhaal ook kan begrijpen als je nog niet kan lezen. Al met al een prachtig voorleesboek over een prachtige vriendschap!

Vond je dit boek leuk? Laat je dan ook eens voorlezen uit ‘Poten Omhoog’ over de kleine hamster Billy van dezelfde schrijfster.

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.