De koe die in een boom klomGemma Merino

Terug naar lijst
 

De koe die in een boom klom

Titel: De koe die in een boom klom
Auteur: Gemma Merino
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 4770 716 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Kee is geen kuddedier

Koeien hebben een gemakkelijk leven. Een beetje in de wei rondlopen. Kauwen op wat gras. Dat weer herkauwen. En nog een keer. Elkaar achterna rennen. Loeien naar voorbijvliegende vlinders. En dat dag in, dag uit. Prima, toch? Dat vinden de zussen van koe Kee wel, in ieder geval. Het belangrijkste ter wereld is vers, sappig gras volgens hen. Ze snappen er niks van dat Kee niet op zoek is naar gras, maar bijzondere bloemetjes in de wei bestudeert. Of dat ze zoveel ideeën in haar hoofd heeft. Rare ideeën. Onzin, vinden ze. Maar Kee vindt het geweldig wat ze allemaal bedenkt. Ze heeft ontzettend veel fantasie.

Kee is een lieve en grappige koe. Gemma Merino, die dit boek schreef én de illustraties verzorgde, tekende haar zo dat je meteen ziet dat ze eigenwijs is. En nieuwsgierig. Anders dan de andere koeien. Ook al ziet ze er wel hetzelfde uit. Kee straalt aan alle kanten uit dat het prima is om anders te denken. Met precies genoeg tekst weet de schrijfster je mee te nemen in de avonturen van Kee.

Op een dag besluit Kee in een boom te klimmen. Gewoon, beginnen op de eerste tak. En dan steeds een takje hoger. Je kunt de klim van Kee stap voor stap volgen. Ze ziet eruit als een circusartiest. Schitterend zijn de illustraties van het bos, waarbij Gemma Merino ook ecoline gebruikte. Dat geeft het geheel een schilderachtig uiterlijk. Bovenin de boom ontmoet Kee iemand die wél naar haar dromen en verhalen wil luisteren. Deze vriendelijke draak vindt niks gek. Wat is er leuker om dit nieuwe avontuur te kunnen delen met haar zussen? Kee kan niet wachten om het ze te vertellen. Maar de koeien reageren zoals ze altijd doen. Het is vast weer één van haar vreemde hersenspinsels, denken ze. Daar laat Kee het niet bij zitten en ze bedenkt een plan. De koppige zussen die alleen maar gras willen eten, zijn toch benieuwd naar wat Kee allemaal aan het doen is. Zeker als ze op een ochtend niet aan het ontbijt verschijnt…

Durven de zussen van Kee het aan om hun nieuwsgierigheid het te laten winnen van de dagelijkse vertrouwdheid? Gemma Merino nodigt je uit om verder te kijken dan je neus lang is. ‘Dromen zijn nooit onzin’ is haar motto: lang leve de fantasie!

Juulke.

Wil je meer lezen over anders zijn? Het eerste boek van Gemma Merino gaat over een krokodil die zich anders voelt dan zijn familie: De krokodil die niet van water hield’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.