De knikkelaresKate McIntyre

Terug naar lijst
 

De knikkelares

Titel: De knikkelares
Auteur: Kate McIntyre
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0506 2
Illustraties: Marijke ten Cate

Terug naar lijst

Het knikkerseizoen is geopend!

Je weet nooit wanneer het knikkerseizoen begint. Of wie bedacht heeft dat iedereen opeens knikkers meeneemt naar school. Maar opeens is het zover. Het spel is begonnen en in de pauze gaat het er alleen nog maar om hoeveel knikkers je kunt winnen. Wel jammer: als je alle knikkers hebt verloren, ben je uitgespeeld. Maar meestal vind je er ergens wel weer eentje, zodat je verder kan. Dat is dan gewoon toeval, toch?

Tomas, het kleine broertje van Martijn is een kei in het vinden van knikkers. En nog beter in het opeten ervan. Als Martijn op een dag weer eens moet voorkomen dat Tomas een knikker doorslikt, ontdekt hij dat het iets anders is dat Tomas in zijn mond heeft gestopt. Een wezentje dat wel iets wegheeft van een fee – maar zo wil ze absoluut niet genoemd worden. Het kleine grijs-roze wezentje met groene piekhaartjes is een knikkelares. Daar hebben Martijn en zijn beste vriend Khalid nog nooit van gehoord…

Lola, zoals de knikkelares heet, is gewond geraakt aan haar been. De jongens weten niet zo goed wat ze ermee aan moeten en Khalid is ook nog eens bang voor meisjes. Het wezentje zelf weet prima wat er moet gebeuren en ontpopt zich, als ze eenmaal is bijgekomen, als een bazig dametje dat opdrachten rondstrooit. Dat is erg grappig om te lezen: zo’n klein figuurtje met een piepstem dat twee jongens rond commandeert. Al snel voelen ze zich erg verantwoordelijk voor haar en ook voor haar taak: het herverdelen van knikkers. Want een knikkelares zorgt er namelijk voor dat alle kinderen genoeg knikkers hebben om te kunnen blijven spelen. Maar het valt nog niet mee om te doen wat Lola van hen vraagt. In ‘De knikkelares’ komen Martijn en Khalid in lastige situaties terecht, waarin ze soms hun eigen angsten moeten overwinnen. Marijke ten Cate zorgde voor schilderachtige illustraties - in kleur! Vooral de tekening van Martijn, die midden in de nacht naar buiten moet om Lola te laten plassen, is prachtig en geeft ook goed weer hoe Martijn zich voelt.

De ouders van Martijn en Khalid maken het hen niet gemakkelijk. Ze zijn streng en soms onredelijk, vooral als het over het oppassen op hun kleine broertje of zusje gaat. Schrijfster Kate McIntyre beschrijft dat levensecht en met veel humor. Als de jongens besluiten de knikkelares in het geheim te helpen met haar opdracht, komt het op veel creativiteit aan. Khalid en Martijn kunnen meer dan ze zelf denken en leren ook mensen op een andere manier kennen. Het leukste aan dit boek is dat het lijkt alsof het tegenkomen van een knikkelares iets is wat je zomaar zou kunnen gebeuren. Hoe geweldig zou dat zijn!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.