De klunzenclubIngelin Angerborn

Terug naar lijst
 

De klunzenclub

Titel: De klunzenclub
Auteur: Ingelin Angerborn
Uitgeverij: Lannoo, 2011
ISBN: 978 90 209 9648 7
Illustraties: Heleen Brulot

Terug naar lijst

Alle stuntelaars verzamelen!

Viking weet wel van zichzelf dat hij niet zo handig is. Maar ja, wat doe je ertegen? En wat als je nou net naast het meisje van je dromen staat? Dan kun je alleen maar hopen dat het voor deze keer meevalt. Dat je niks doms zegt of niet over je veters struikelt. Maar nee hoor. Viking is zo enthousiast als hij hoort dat hij samen met Meltem in een groepje zit, dat hij haar een klap tegen haar hoofd geeft met zijn rondzwaaiende armen. Oh nee, wat een klunzenactie!

In ‘De klunzenclub’ van Ingelin Angerborn is Viking niet de enige pechvogel die er rondloopt. Nu Meltem naar huis is, moet Viking samen met Viktor de oriëntatieloop doen. Gelukkig, denkt Viking eerst. Viktor ziet er namelijk heel slim uit met zijn brilletje. De opdracht is om met een kaart de weg te vinden door het Weidse Woud. Viking doet tegen Viktor net alsof hij kampioen kaartlezen is, maar vergeet erbij te zeggen dat hij geen snars snapte van de lessen die de klas daarin kreeg. Al snel blijkt dat ook Viktor er niet zulke snuggere ideeën op nahoudt:

Maar gebruik de kaart dan!’ zei Viktor. Ik haalde de opgevouwen kaart uit mijn zak en wierp er een blik op. ‘Dat helpt niet’, zuchtte ik. ‘Waarom niet?’ vroeg Viktor. ‘Ik weet niet waar we zijn’, zei ik. ‘Maar staat dat dan niet op de kaart?’ vroeg Viktor verbaasd. Ik draaide met mijn ogen en kreunde. ‘Dat meen je toch niet!’ zei ik. ‘Waarom zou erop staan waar we zijn? Wie de kaart heeft gemaakt, kon toch niet weten waar wij op dit moment zouden zijn!’ Viktor haalde zijn schouders op. Toen begon hij te lachen. ‘Toch wel’, zei hij en hij trok de kaart naar zich toe. (…) Viktor pakte de pen die hij van juf Jenny had gekregen en tekende een grote cirkel op de kaart. ‘U bevindt zich hier’ schreef hij er in reuzenletters bij.

De schrijfster houdt ervan dit soort komische klunzigheden in haar verhaal te stoppen. De ruzietjes die Viktor en Viking krijgen als ze allebei denken te weten hoe ze de weg moeten vinden, zijn dan ook erg leuk om te lezen. Als het een film zou zijn, dan zou het eruit zien als slapstick: dat zijn veel dommige acties achter elkaar die grappig zijn om te zien.

Als Viking en Viktor Vilma tegenkomen, een meisje dat ook verdwaald is in het bos, is het clubje compleet. Ze bieden tegen elkaar op wie de grootste kluns is en hebben samen veel lol. Wel jammer dat nadat ze de club hebben opgericht, het verhaal bijna meteen is afgelopen. Hopelijk broedt de schrijfster op een vervolg!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.