De kleuren van de gettoAline Sax

Terug naar lijst
 

De kleuren van de getto

Titel: De kleuren van de getto
Auteur: Aline Sax
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 9789058387363
Illustraties: Caryl Strzelecki

Terug naar lijst

Een vogel in het getto.

Het is 1940, de Duitsers hebben de macht overgenomen in Polen en de wijk waarin de Joodse Misja woont met zijn ouders wordt ommuurd. Alle Joden uit Warschau en omgeving worden samengedreven in dit getto. ‘Wij verloochenen niet wie we zijn’, zegt zijn vader als Misja oppert weg te lopen. ‘Dit is nu Warschau voor ons.’ Maar het Warschau van Misja’s vader wordt steeds voller en voller, en dat is nog niet het ergste. Het eten raakt op, de honger komt.

Mensen lieten zich op de stoeprand zakken en stierven. Familieleden brachten hun doden naar buiten en legden hen op de stoep. De dodenkar zou hen wel meenemen.

Misja is vooral kwaad. Overal zag je mensen die het opgaven, Mij zouden ze niet klein krijgen. Telkens als de honger mijn buik uitholde, vulde ik me met woede.

Illustrator Caryl Strzelecki maakte samen met schrijfster Aline Sax de graphic novel: ‘De kleuren van het getto’. De kleuren van het getto zijn somber, donkerblauw en een beetje wit. Aline Sax schreef de prachtige tekst, haar woorden zijn net zo somber en niet-verhullend als de tekeningen.

Maar dan is er ineens een parkiet op een muurtje. Wat een kleur heeft dat vogeltje in de grauwheid van het getto. ‘Ik hoor hier niet. En jij ook niet,’ leek hij me te zeggen. Hij spreidde zijn vleugels en vloog over de muur.

Dit is voor Misja het duwtje dat hij nodig heeft. Hij kan ook wat doen, als hij maar wil. Vanaf dat moment zorgt Misja, met gevaar voor zijn leven, voor eten voor zijn familie. Zijn zusje volgt haar grote broer. Maar op een nacht komt Janina niet meer terug van haar strooptochten naar eten. Negen lege, zwarte bladzijden in het boek, met elke keer één regeltje tekst over Misja die wacht en wacht...

Nog erger dan de honger is de angst na het verdwijnen van Janina. Misja geeft het op.

De ontmoeting met de rebelse Mordechai Anielewicz en zijn verzetsgroep zorgt voor een ommekeer. Aline Sax is historica en haar boeken zijn op feiten gebaseerd. Mordechai Anielewicz heeft bestaan en de opstand in het getto in Warschau 1943, die hij organiseerde, heeft echt plaatsgevonden. Misja besluit niet langer lijdzaam toe te zien, hij doet mee.

De opstand mislukt. Misja overleeft, maar wil net als alle anderen dood. Hij herinnert zich zelfs de kleuren van de parkiet nauwelijks. Hij besluit uiteindelijk toch verder te leven. Want ‘de anderen zijn niet voor niets gestorven’. Hun verhaal moet verteld worden. Sax en Strzelecki hebben dit vol verve gedaan: het verhaal is verteld. In een klein boekje dat in weinig woorden met indringende beelden, vele dikke boeken over de oorlog in een klap overbodig maakt.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.