De kleren van SinterklaasPaul Biegel

Terug naar lijst
 

De kleren van Sinterklaas

Titel: De kleren van Sinterklaas
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0111 8
Illustraties: Sanne te Loo

Terug naar lijst

Wie weet waar de kleren van Sinterklaas zijn?

Wanneer het 's avonds eerder donker is, wanneer de herfstblaadjes van de bomen vallen en de pepernoten in de supermarkt liggen, weet je dat Sinterklaas bijna naar Nederland komt. In het Sinterklaasjournaal wordt altijd uitgebreid verslag gedaan van de tocht met de stoomboot en van de pakjes. Maar niemand weet waar Sinterklaas slaapt tijdens de weken dat hij in Nederland cadeautjes rondbrengt.

Anouk uit ‘De kleren van Sinterklaas’ weet dat wel. Anouk zit op de trap in de gang wanneer er een grote rode koffer bij haar thuis gebracht wordt. Als de koffer in de logeerkamer op het bed ligt, gaat Anouk stiekem kijken. In de koffer zitten de kleren van Sinterklaas: een rode mantel en een rode mijter en nog veel meer spullen. Volgens Anouk betekenen die kleren bij haar thuis dat Sinterklaas bij hen komt slapen. Dat vertelt ze ook op school. Niemand gelooft haar, behalve Laura. Anouk is er verdrietig van.

In de nacht vóór 5 december hoort Anouk gestommel in de logeerkamer. ‘Met een sprong was Anouk haar bed uit. Zou het toch…’ Anouk vertelt de volgende dag op school dat ze Sinterklaas nu echt gezien heeft. En weer gelooft alleen Laura haar. Laura stelt voor om met z’n allen Anouk een dag later thuis op te halen. Op 6 december hoeft Sinterklaas namelijk niet meer te werken en zal hij gewoon aan het ontbijt zitten. Anouk weet die ochtend niet of ze droomt of al wakker is.

Meesterverteller Paul Biegel schreef dit verhaal over Anouk en Sinterklaas al in 1979 en stopte het met andere verhalen in het boek ‘De toverhoed’. Paul Biegel is bekend van de boeken over de kleine kapitein, de rover Hoepsika en Juttertje Tim. Nu is voor het eerst van een van zijn verhalen een prentenboek gemaakt. Dat kan heel goed omdat het verhaal ook nu nog heel herkenbaar is, niet te lang en wel behoorlijk spannend (een leuk soort spannend). En natuurlijk maken de mooie prenten van de Utrechtse Sanne te Loo het verhaal ook tot een echt prentenboek.

De illustraties in zachte tinten en lijnen laten heel veel zien, nog meer dan de tekst vertelt. Je voelt bij het bekijken van de paginagrote tekeningen hoe de herfstwind waait en hoe fris het is. Je ziet hoeveel kinderen en ouders komen kijken naar de intocht van Sinterklaas in Utrecht. Je merkt de spanning op het gezicht van Anouk bij het zien van de koffer en het ongeloof op de gezichten van haar klasgenootjes. Je weet wanneer Anouk aan het dromen is en wanneer niet. Sanne te Loo mag meer van die mooie Biegel-verhalen omtoveren tot prentenboek. En nu maar hopen dat Sinterklaas je dit boek alvast cadeau wil doen!

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.