De kleine kerstmanAnu Stohner

Terug naar lijst
 

De kleine kerstman

Titel: De kleine kerstman
Auteur: Anu Stohner
Uitgeverij: Lemniscaat, 2002
ISBN: 978 90 563 7455 6
Illustraties: Henrike Wilson

Terug naar lijst

Kerstmis is een Leesfeest!

Het is weer bijna kerstmis. En wat is er nou fijner dan te lezen of voorgelezen te worden op zo'n koude kerstavond? Met een beetje geluk sneeuwt het zelfs buiten! Een echt fijn voorleesboek is het boek 'De kleine kerstman' van Anu Stohner. Dit prentenboek is precies zoals een prentenboek hoort te zijn: heel groot, met enorme, kleurige platen. Het boek gaat, hoe kan het ook anders, over de kleine kerstman. Elk jaar verheugt hij zich erop om de mooiste pakjes naar de kinderen te brengen. Maar omdat hij te klein is, mag hij nooit mee met de andere kerstmannen. Dat maakt hem erg verdrietig. Als de kerstmannen met hun sleeën zijn vertrokken, loopt hij het bos in. Daar zijn de dieren ook niet gelukkig. Zij krijgen namelijk nooit kadootjes. De kleine kerstman bedenkt zich geen moment en deelt zijn pakjes aan hen uit.

Als je het boek openslaat, zie je al meteen een lachende dikke bruine beer, die een teddybeer uit een pakje haalt, op de titelpagina staan. Die illustratie zet de toon voor de rest van de tekeningen: stuk voor stuk meesterwerkjes. Illustrator Henrike Wilson heeft in haar tekeningen veel aandacht besteed aan de gezichtsuitdrukkingen van de mensen en dieren.

Een heel ander boek is het prentenboek 'De Notenkraker'. Dit sprookje ken je misschien wel. Het is beroemd geworden door de Russische componist Tschaikowsky (1840-1893), die er een klassiek balletstuk van maakte. Het verhaal gaat over een meisje dat van een geheimzinnige oom met kerst een notenkraker in de vorm van een soldaat krijgt. 's Nachts komt de notenkraker tot leven en raakt in gevecht met een enge muizenkoning en zijn leger. De notenkraker verslaat de muizenkoning en blijkt een betoverde prins te zijn. Hij neemt het meisje mee naar zijn paleis. Uiteindelijk wordt ze thuis op de bank wakker. Heeft ze misschien alles gedroomd?

In het boek staan heel veel tekeningen van Ian Beck, maar de plaatjes zijn niet leuk. De mensen kijken steeds hetzelfde en staan er maar stijfjes bij. De tekst van het sprookje is bewerkt door Berlie Doherty, maar de bewerking is niet goed: er staan bijvoorbeeld ouderwetse woorden in de tekst (wie gebruikt er nou tegenwoordig in een prentenboek nog het woord 'paardentomen'? ). Ook wordt het verhaal veel te snel en oppervlakkig verteld, waardoor het niet meer spannend is. Het gevecht tussen de notenkraker en de muizenkoning neemt bijvoorbeeld maar één bladzijde in beslag! Dit boek is dus geen aanrader, maar misschien willen je ouders je wel een keer meenemen naar het ballet. 'De Notenkraker' wordt vaak opgevoerd rond kerst.

'De Kleine kerstman' is heel mooi, zeker als voorlees- en kijkboek voor de allerkleinsten. Ben je al wat ouder, dan wil je vast een wat langer verhaal, maar lees dan niet 'De Notenkraker'. Gelukkig staan er op Leesfeest een heleboel andere boeken die wel de moeite waard zijn. Niemand hoeft zich dus te vervelen met de kerstdagen!

Alexandra,

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.