De Keuze van WindFran Bambust

Terug naar lijst
 

De Keuze van Wind

Titel: De Keuze van Wind
Auteur: Fran Bambust
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2068 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Anders dan anders

‘Ik verkies niet te kiezen,’ zei je.

Dit zijn de woorden van de vijftienjarige Wind als het moment van haar Keuze is aangebroken. Net als alle anderen van haar leeftijd moet ze bekend maken wie ze als partner wil, waar ze wil wonen en welk beroep ze de rest van haar leven wil uitoefenen. Maar Wind is een meisje met een duidelijke eigen mening, dat zich niet wil schikken naar de wetten op het eiland Syana. Ze verkiest niet te kiezen en houdt zich standvastig aan deze beslissing. Ze vlucht en gaat haar eigen weg.

Behalve Winds dapperheid, valt er nog iets op aan het genoemde citaat, namelijk het ‘zei je’. ‘De Keuze van Wind’ is geschreven in de jij-vorm. Met ‘jij’ spreekt standbeeld Rune Wind aan. Dit is een verrassend perspectief dat je niet in veel boeken aantreft en dat het leesgemak niet ten goede komt. Opmerkelijk is ook dat je steeds te lezen krijgt wat verschillende mensen denken of zien, wat vanuit dit perspectief eigenlijk niet kan. Ook beschrijft het standbeeld situaties die achter haar of zelfs op andere locaties gebeuren.

Wat wel erg fijn is aan dit boek, is het mooie taalgebruik. Dit levert prachtige fragmenten op, zoals ‘(…) en het leven zou voortaan moeiteloos vooruitglijden. Maar het gleed niet. Het haperde, het sputterde.’ En: ‘De zon warmde de vlakte op als een bakplaat, waarboven de insecten krijsend leken te zingen.’

‘De Keuze van Wind’ wordt gepresenteerd als een roman voor young adults, maar de geïllustreerde omslag in paarstinten past beter bij een jongere doelgroep. Ook de leeftijd van hoofdpersonage Wind is niet wat je verwacht bij een young adult-boek. Het is echter een complex verhaal, wat dan weer wél bij de beoogde doelgroep past. Dit komt ten eerste door het gebruikte perspectief, en ten tweede door de onbekende locatie waar het leven er heel anders uitziet dan wij gewend zijn. Het duurt even voor je je alle nieuwe woorden en functies van personen hebt eigen gemaakt. Heb je bijvoorbeeld ooit van ‘plantsecten’ gehoord? ‘Dit is een plantsect, wat betekent dat het eitje van die plant een soort insect wordt dat uit de plant zal botten, zich ergens zal bevruchten en dan zal wegkruipen of uitvliegen, om ergens anders te ontkiemen en weer plant te worden.’

Het uitgangspunt van Fran Bambust voor ‘De Keuze van Wind’ is erg interessant. Een gebied met strikte wetten kan een geweldig spannend dystopisch verhaal opleveren, zeker wanneer dit gebied is afgebakend door de grenzen van een eiland. Geweldig spannend is dit verhaal helaas niet geworden, doordat de vorm en de onbekende woorden erg afleiden van de eigenlijke gebeurtenissen. Maar houd je van boeken die anders zijn dan anders, met personages die dat eveneens zijn, laat je dan meevoeren door het avontuur dat Wind beleeft in ‘De Keuze van Wind’!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.