De keerzijde van de KeizerAgave Kruijssen

Terug naar lijst
 

De keerzijde van de Keizer

Titel: De keerzijde van de Keizer
Auteur: Agave Kruijssen
Uitgeverij: Lannoo, 2012
ISBN: 978 94 014 0170 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Verhaal van een meesterverteller

Wat weet jij over Karel de Grote? Dat hij keizer was van een heel groot rijk? Ergens in de middeleeuwen leefde? Ehh.. iets met de verdeling van zijn rijk na zijn dood?

Over Karel de Grote zijn de meest geweldige verhalen bekend en na zijn dood werden die verhalen steeds mooier en fantastischer. Maar zijn ze waar? Was hij echt zo’n goede vorst die het beste met zijn volk voor had? In ‘De keerzijde van de keizer’ wil Agave Kruijssen een andere kant van Karel laten zien. Kruijssen laat haar hoofdpersoon op zoek gaan naar de keerzijde van Karel. Hij is nu ook de heerser, die de Saksen uitmoordt en zichzelf naast God en boven iedereen plaatst. Dit levert een verhaal op dat minstens zo spannend is, maar niet zo rooskleurig als andere geschiedenisverhalen.

Als hoofdpersoon kiest Kruijssen Theoderic, een historische figuur. Hij is de jongste bastaardzoon van Karel de Grote. Theoderic en zijn moeder zijn na de dood van Karel gevlucht naar Friesland. Hij wordt er op uit gestuurd door zijn moeder met een zware opdracht.

‘Laat nooit weten wie je bent’, prentte mijn moeder me in, en toen volgde haar opdracht om Lodewijk te doden. ‘Die vuile Frankische hond’, siste ze.
Mijn mond viel open. ‘Maar waarom?’ vroeg ik. ‘Mijn vader was zijn vader. Ik ben een halve Frank.’

Vanaf dat moment heet Theoderic Tjerk de Fries. Hij gehoorzaamt zijn moeder en meldt zich bij de hofschool van Einhard. Einhard is bezig om het levensverhaal van de keizer, zijn Vita, te schrijven. Tjerk kan schrijven en Einhard laat hem verslagen maken van de gesprekken, die hij met allerlei verschillende mensen over zijn vader voert. En zo krijgt Tjerk, als bij een puzzel, elke keer stukjes informatie over zijn vader en begrijpt hij langzaamaan waarom zijn moeder wil dat hij zijn halfbroer Lodewijk doodt. Maar deze informatie is levensgevaarlijk en kan Tjerk zijn kop kosten, want Lodewijk is ook de troonopvolger, die zijn macht weet te gebruiken.

Als lezer word je al snel meegezogen in de verhalen die Tjerk van al die vertellers te horen krijgt. Spannende verhalen over slagvelden, wraak, liefde en dood. Verhalen vol politieke spelletjes, die misschien nog wel spannender zijn om te lezen dan die over de veldslagen. Zelfs de bekende, mythische verhalen van de vier Heemskinderen en van Elegast die met de dieren praat, komen in dit boek voor. ‘De Keerzijde van de Keizer’ is dan ook een boek van meesterverteller Agave Kruijssen. Als geen ander kan zij oude sagen mixen met historische feiten en zo opschrijven dat ze van deze tijd worden. Want Tjerk denkt zoals jij en ik, al leefde hij zo’n 1200 jaar geleden en zijn zijn avonturen die uit een ver, mythisch verleden.

Wil je nog een dik, spannend historisch verhaal lezen. Probeer dan eens ‘De ring van de slavenprins’ van Bjarne Reuter.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.