De jongen met de vulpenIneke Mahieu

Terug naar lijst
 

De jongen met de vulpen

Titel: De jongen met de vulpen
Auteur: Ineke Mahieu
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2011
ISBN: 978 90 475 1936 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Fantaseren over een andere toekomst

Na uren rijden riep de bezembinder vanaf de bok: ‘Kijk, daar ligt Den Haag.’
Pijke schoot overeind en klom op de stapel bezems. In de verte zag hij de rand van de stad. Hoge huizen en meer dan één kerktoren.
Nu gaat het gebeuren, dacht hij opgewonden.
Hoe dichterbij ze kwamen, hoe drukker het werd. De weg was bestraat en verbaasd keek Pijke naar alles wat er over de keien voorbij ratelde: handkarren, hondenkarren en paardenwagens. Mensen te voet, te paard, in koetsen en rijtuigen.

‘De jongen met de vulpen’ is een prachtig verhaal, over de 11-jarige Pijke Slim die in de 19e eeuw opgroeit. Hij heet niet alleen Slim van zijn achternaam, hij is ook slim. Pijke leeft met zijn moeder en stiefvader in een dorp, in een klein huisje. Er is maar één kamer, klein, schemerig, met een tafel en een bedstee. Zijn moeder Famke spaart voor een goede opleiding voor Pijke, zodat hij misschien wel bankier of advocaat kan worden, in plaats van boer of smid. Maar als zij overlijdt aan tuberculose, stuurt zijn stiefvader hem naar Den Haag. Hij vertelt Pijke, dat hij bij een soort professor mag gaan wonen, die een kantoor heeft met grote kasten vol met dikke boeken. Deze professor zal hem opleiden.

Pijke gaat vol verwachting naar de stad. Maar in plaats van op een kantoor komt hij terecht bij meneer Emmerdeur. Daar moet hij sigaren draaien om de schulden van zijn stiefvader af te lossen. Meneer Emmerdeur behandelt de kinderen die voor hem werken slecht. Soms loopt Pijke buiten door de straten en ziet de jongens van de HBS, de Hogere Burgerschool. Dáár wil hij zo graag naartoe, dat is zijn droom! Hij weet te ontsnappen aan Emmerdeur. Maar het leven is zwaar en Pijke moet keihard werken. Hij raakt zelfs betrokken bij zakkenrollerij om te kunnen overleven.

Via allerlei omzwervingen leert Pijke meneer Van Houten en Sientje Mesdag kennen. Zij wonen in enorme huizen met grote kamers vol met dikke tapijten, luie fauteuils en kasten vol met boeken. Zal zijn toekomstdroom nu uitkomen?

Het mooie aan dit verhaal is dat het voor een deel is gebaseerd op echte feiten. Samuel van Houten, zijn dochter Barbara van Houten en de kunstenaars Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten hebben echt bestaan. Ook leer je in het boek over de tijd van het Kinderwetje van Van Houten. Deze wet moest een eind maken aan de kinderarbeid in Nederland.

Juist omdat Ineke Mahieu er geen saaie geschiedenisles van maakt, is het jammer dat het boek opeens is afgelopen. Het einde van het verhaal had wel een beetje uitgesmeerd mogen worden over meer bladzijden. Maar Ineke Mahieu laat je wel op een prachtige manier kennismaken met het leven rond 1874.

Merrit.

 

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.