De jongen die zijn vader zochtJohn Boyne

Terug naar lijst
 

De jongen die zijn vader zocht

Titel: De jongen die zijn vader zocht
Auteur: John Boyne
Uitgeverij: Boekerij, 2014
ISBN: 978 90 225 6579 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Blijf waar je bent en dan weggaan

Het was op de vijfde verjaardag van Alfie Summerfield dat zijn leven voorgoed veranderde. Op die dag – 28 juli 1914 – begon de Eerste Wereldoorlog. Alfie’s vader beloofde niet te gaan vechten, maar de volgende dag kwam hij thuis in een uniform en nog een paar dagen later verliet hij Londen.
Inmiddels is Alfie negen jaar. Om geld te verdienen, werkt hij als schoenpoetser op King’s Cross Station. Zijn vader heeft hij al vier jaar niet meer gezien.

‘Hij [Alfie’s vader] had leren vechten, leren doden, en was daarna naar Frankrijk gestuurd, vanwaar hij hun bijna twee jaar lang had geschreven, voordat de brievenstroom plotseling ophield en Margie zei dat hij niet meer kon schrijven omdat hij op een geheime missie was gestuurd voor de regering.
Wat volgens Alfie de volwassenenmanier was om te zeggen dat je vader dood was, maar dat ze je liever niet de waarheid vertelden.’


Alfie heeft het mis. Op een dag ontdekt hij dat zijn vader is opgenomen in het East Suffolk & Ipswich Hospital. Alfie gaat op zoek. Zijn vader hoort niet ver weg in een ziekenhuis, maar gewoon thuis op de Damley Road. Daar zal Alfie zelf voor zorgen!

Nu het zo’n honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog woedde, verschijnen er meer boeken rondom dit thema. ‘De jongen die zijn vader zocht’ beschrijft niet de ellende en de strijd in de loopgraven, maar vertelt over de gevolgen van de oorlog. De gevolgen voor het thuisfront, maar ook voor de soldaten zelf. Alfie's vader heeft een shellshock opgelopen: lichamelijk mankeert hij niets, maar hij is emotioneel zo in de war dat hij zijn eigen kind amper herkent. Over shellshock was eerder nog niets bekend; veel soldaten die geestelijk gewond raakten, werden zelfs beschouwd als aanstellers en moesten terug de loopgraven in.
Ook laat dit boek zien hoe men in Engeland met dienstweigeraars omging. De beste vriend van Alfie’s vader weigerde te vechten en werd daarom door heel veel mensen met de nek aangekeken – of erger.

Auteur John Boyne is bekend van zijn boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Qua stijl en qua titel doet ‘De jongen die zijn vader zocht’ erg aan deze bestseller denken. Beide boeken zijn geschreven vanuit de ogen van een negenjarig jongetje en hebben de toon van een kind dat zich lichtelijk verbaast over zijn omgeving. Het is jammer dat er niet voor de oorspronkelijke titel is gekozen: ‘Stay Where You Are And Then Leave’. Dat was wat elke avond tegen de soldaten in de loopgraven gezegd werd, voor ze naar boven mochten klauteren.
Ondanks de toevalligheden in het verhaal is ‘De jongen die zijn vader zocht’ een mooi boek over vriendschap, over trouw en vooral over dat ene: liefde.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over de Eerste Wereldoorlog? Lees dan ‘Met huid en haar’ van Marita De Sterck.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.