De jongen die met piranha's zwomDavid Almond

Terug naar lijst
 

De jongen die met piranha's zwom

Titel: De jongen die met piranha's zwom
Auteur: David Almond
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1599 3
Illustraties: Oliver Jeffers

Terug naar lijst

Vis, vis, en nog eens vis!

Als je wat meer van de wereld wilt zien en op zoek bent naar avonturen, waar kun je dan beter naartoe gaan dan naar de kermis? Stanley weet niet echt wat hij wil en wat hij zoekt, zolang het maar een andere toekomst is. Als Dostojevski van de vis-een-eendje-kraam aan Stan vraagt of hij met hem mee wil reizen, van kermis naar kermis, begint Stans lot te veranderen. Al gauw is Dostojevski niet de enige die iets in hem ziet. De grote Pancho Pirelli wil dat Stan hem opvolgt. Maar de act van Pancho is levensgevaarlijk, durft Stan dat aan?

Zo op het eerste gezicht lijkt Stanley Potts een doodgewone jongen. Erg spannend is zijn leven ook niet, maar absurd is het zeker wel. Stan woont namelijk in een visfabriek. Nouja, hij woonde gewoon in een normaal rijtjeshuis, totdat zijn ome Ernie er een visfabriek van maakte. Nu slapen, eten en leven Stan, zijn ome Ernie en zijn tante Annie tussen de machines, de afgehakte vissenkoppen en de vissenblikjes. En van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is Stan in de visfabriek aan het werk. Totdat zelfs Stans goudvissen niet veilig blijken te zijn voor ome Ernie, en Stan besluit van huis weg te lopen.

Stan wordt een kermishulpje bij de vis-een-eendje-kraam van Dostojevski en zijn dochter Nitasja. In 'De jongen die met piranha’s zwom’ maakt hij op het kermisterrein van alles mee. Probeer op een kermis maar eens een goudvisleverancier te vinden in een tent die eruit ziet als de wereld. Zo makkelijk is dat niet. En natuurlijk bedacht schrijver David Almond allemaal kleurrijke personages. Waarzegster Madame Rose bijvoorbeeld, maar ook Kietel Pieter die nooit lacht, en Clarence P. Clapp van het rottigheid opsporing team die aan een visfabriek en een kermis zijn handen vol heeft. Als dat maar goed gaat!

'De jongen die met piranha’s zwom’ won in 2015 een Vlag en Wimpel. Het is een stapelgek boek, boordevol fantasie en gekkigheid. David Almond stopt in bijna elke zin en woord wel iets grappigs. En de zwart-witte potloodillustraties van Oliver Jeffers maken het verhaal en de personages nóg gekker. Maar ook liever, want dat is 'De jongen die met piranha’s zwom’ ook: een lief boek. Stan gaat dan wel een nieuw avontuur tegemoet, natuurlijk mist hij zijn oom en tante ook. En al die veranderingen zijn erg spannend. Blijft er nog wel iets van de oude Stan over? Stan moet niet alleen leren hoe hij de opvolger wordt van Pancho Pirelli, maar ook wie hij zelf is. En of hij het uiteindelijk aandurft om te zwemmen met piranha’s, dat verklapt de titel al. Nee, de vraag is: overleeft hij het?

'Ga het overal rondvertellen. Vanavond is het eerste publieke optreden van Stanley Potts. Vanavond verschijnt er een nieuwe ster aan het firmament!' Pancho spert zijn ogen wijd open. 'En zo niet, dan wordt een ster opgevreten!'

Kim.

Leestip: Kun je geen genoeg krijgen van ongewone avonturen met vis? Lees dan eens 'Jonas en de visjes van Kees Poon' van Harm de Jonge.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.