De jongen die in de muur verdweenLydia Rood

Terug naar lijst
 

De jongen die in de muur verdween

Titel: De jongen die in de muur verdween
Auteur: Lydia Rood
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6285 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Avonturen en problemen in de 17e eeuw

In de 17e eeuw waren veel dingen anders dan nu. Als je nu bijvoorbeeld naar de markt gaat, is dat meestal om boodschappen te doen. Of om met je vrienden rond te hangen. Maar een paar eeuwen geleden werd er soms midden op het plein een dief opgehangen. Dat werd in het openbaar gedaan. Om mensen af te schrikken, maar ook als vorm van vermaak.

De jongen Dirk Tulp is ook toeschouwer op de markt. Maar het gaat hem eigenlijk om wat er daarná met de misdadiger gaat gebeuren. Zijn vader is de beroemde chirurgijn Tulp, die lijken opensnijdt om anderen te leren hoe het menselijk lichaam eruit ziet. Niet alleen artsen waren daarbij. Ook rijke mensen konden betalen om zich te vergapen aan wat er onder het vel zit van een mens. En schilders legden alles vast op hun doeken. Dirk mag nog niet mee van zijn vader, maar hij weet toch binnen te glippen. Om te bewijzen dat hij echt geen schijtebroek is, zoals zijn broers hem noemen. Maar Dirk moet tot zijn eigen afschuw overgeven. Zijn vader heeft hem niet gezien, maar waarom keek die schilder de hele tijd naar hem?

Het leuke van ‘De jongen die in de muur verdween’ is dat de hoofdpersonen echt hebben geleefd. Schrijfster Lydia Rood weet niet wat ze precies dachten en voelden, maar toch komen ze levensecht over. Duidelijk is dat ze zich goed heeft verdiept in hoe het dagelijks leven in de 17e eeuw was. Samen met Dirk struin je over de Amsterdamse straten van toen.  

In deze tijd leefde ook Rembrandt van Rijn, de schilder die toen al behoorlijk bekend was. Hij krijgt de opdracht een schilderij te maken van de snijles. Wat Dirk al vreest, gebeurt: hij staat ook op het doek. Wat een probleem! Op deze manier zou zijn vader erachter kunnen komen dat hij er stiekem bij was. En erger nog: dat hij er niet tegen kan! Zo zal zijn vader nooit trots op hem zijn… Dirk gaat op zoek naar Rembrandt: die moet het schilderij veranderen! Gelukkig heeft hij in de tussentijd vrienden gemaakt die hem helpen. Het zijn niet de jongens die zijn ouders als goed gezelschap zien, maar ze maken zijn leven een stuk avontuurlijker.

Sommige dingen zijn helemaal niet zo anders dan in onze eeuw. Bijdehante meisjes die je steeds voor gek lijken te zetten, terwijl je verliefd op ze bent. Irritante oudere broers die je het leven zuur maken. Proberen onder vervelende taakjes uit te komen. Maar vooral ook: verlangen dat je ouders trots op je zijn.

Het schilderij van Rembrandt dat Lydia Rood beschrijft, bestaat echt. Het heet ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ en het hangt nu in het Mauritshuis in Den Haag.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.