De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisjePeter Verhelst

Terug naar lijst
 

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Titel: De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
Auteur: Peter Verhelst
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978 94 629 1056 0
Illustraties: Carll Cneut

Terug naar lijst

Neushoornvogel en overleden zusje

Wat zou je doen als je door een groepje mannen werd meegenomen naar een plek die je niet kent?

De jongen uit ‘De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje’ kan je antwoord geven op de vraag die hierboven staat. Het verhaal speelt zich af in Zuid- Afrika. Een jongen wordt uit zijn dorp meegenomen naar een hutje. Daar moet hij een tijdje blijven om van een jongen in een man te veranderen. De jongen leert er van alles: hoe je op dieren kan jagen en hoe je vuur moet maken.

De jongen ontsnapt uit het hutje omdat hij gegil en geroep uit zijn dorp hoort. Als de jongen terugkomt in zijn dorp weet hij niet wat hij ziet. Alle huisjes en de kleine hutjes zijn ingestort: een groep olifanten heeft het dorp verpletterd. Hij ziet ook bijna geen mensen rondlopen. Hij ziet wel mensen op de grond liggen, tussen stenen en ander puin dat is ingestort. Maar de mensen die hij ziet liggen, leven niet meer. De jongen vindt zijn eigen familie, daar liggend op de grond. Zijn vader, moeder en zusje zijn dood. Hiermee eindigt het eerste deel van het verhaal, het verhaal waarin je de stem van de jongen hoort.

In het tweede deel van het verhaal hoor je de stem van een meisje, het zusje van de jongen. Ze is overleden maar ze houdt haar broertje toch goed in de gaten. Wat de jongen meemaakt, lees je in het verhaal dat zijn zusje vertelt. Zou het de jongen toch lukken om een man te worden? En kan het meisje haar broertje met een gerust hart op aarde achter laten? Dat mag je zelf ontdekken in dit boek.

Het verhaal van Peter Verhelst is best uitgebreid. Er staat dan ook veel tekst in het boek. Het is geen verhaal dat je even snel kunt lezen. De tekst roept veel vragen op want er worden veel dingen niet gezegd die je wel zou willen weten. Wat vindt de jongen er bijvoorbeeld van dat hij een man moet worden? Je leest weinig over de gevoelens van de vertellers, en over de jongen en zijn zusje kom je weinig te weten.

De tekeningen van Carll Cneut zijn heel bijzonder. Sommige tekeningen zijn alleen met een pen getekend. Of je ziet een zwart vlak met een grijze streep. Soms weet je niet zo goed wat hij eigenlijk heeft getekend. Dat mag je dan lekker zelf verzinnen!

‘De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje’ is een boek zoals je nog nooit gelezen hebt. Het is echt een boek voor wie dol is op lezen en van bijzondere verhalen houdt.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘De gouden kooi’ van Anna Castagnoli.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.