De jongen in de jurkDavid Walliams

Terug naar lijst
 

De jongen in de jurk

Titel: De jongen in de jurk
Auteur: David Walliams
Uitgeverij: Gottmer, 2009
ISBN: 978 90 257 4542 4
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Anders maar toch normaal

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je anders bent dan alle anderen? Dat je wat gekker, serieuzer, sneller of juist langzamer bent dan de rest? Dan moet je ‘De jongen in de jurk’ van David Walliams eens lezen. Je zult merken dat het helemaal zo gek nog niet is om anders te zijn.

Dennis woont samen met zijn broer John en zijn vader in een saai huis in een saaie stad. Dennis’ moeder is lang geleden weggelopen. Dennis voelt zich anders dan de anderen. Hij doet normale jongensdingen – hij houdt van voetballen met zijn vrienden bijvoorbeeld – maar hij houdt ook van mode en daar is niet iedereen even enthousiast over.

Lisa gelukkig wel. Hij leert haar kennen tijdens het nablijven. Dennis heeft een bal bij het kantoor van de directeur naar binnen gekopt. Lisa’s schooluniform was niet in orde. Dennis ziet de tekeningen die Lisa maakt: ‘In plaats van strafregels te schrijven, schetste ze losjes wat ontwerpen voor jurken. Een baljurk met een diep uitgesneden rug die zo in de Vogue kon.’

Lisa vindt het geweldig als ze hoort dat Dennis geïnteresseerd is in mode. Maar dat geldt niet voor Dennis’ vader. Zeker niet wanneer hij het modetijdschrift Vogue onder het matras van zijn zoon vindt: ‘“Wat is dit in godsnaam?” vroeg papa. Zijn ogen sprongen zowat uit zijn hoofd, zó boos was hij.’ Maar Dennis vindt het heerlijk om de plaatjes van de ontwerpers te bekijken. En het wordt helemaal leuk als hij dat samen met Lisa kan doen.

David Walliams is acteur en een groot grappenmaker. ‘De jongen in de jurk’ is zijn eerste boek. Het is een geweldig boek geworden, over anders zijn en normaal gevonden worden. Walliams schrijft erg leuk, met vlotte zinnen en veel grappige stukjes. Bijvoorbeeld over Raj, de eigenaar van de bladenwinkel, die Dennis allerlei fantastische aanbiedingen doet:

‘Drie rollen voor de prijs van twee! Dat is nog eens een koopje!’ ‘Nee, bedankt,’ zei Dennis nogmaals. ‘Zeven voor de prijs van vijf?’ Dennis had een onvoldoende voor rekenen, dus hij wist niet zeker of dit misschien een beter aanbod was. Maar hij wilde helemaal geen zeven rollen kerstpapier, zeker niet nu het maart was (…)'

‘De jongen in de jurk’ is niet alleen goed geschreven, het is ook mooi vormgegeven. Met verschillende lettertypen en met leuke tekeningen van Quentin Blake, die je misschien wel kent van de boeken van Roald Dahl.

Nadat Lisa en Dennis samen een enorme stapel Vogues hebben bekeken, krijgt Lisa een geweldig idee. De oranje jurk met lovertjes die ze maakt, wordt voor Dennis. Wat er precies met die jurk gaat gebeuren, moet je zelf maar lezen. Zeker is, dat het leven van Dennis helemaal op zijn kop wordt gezet!

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.