De jacht op VermeerBlue Balliet

Terug naar lijst
 

De jacht op Vermeer

Titel: De jacht op Vermeer
Auteur: Blue Balliet
Uitgeverij: Vassallucci, 2004
ISBN: 978 90 5000 653 8
Illustraties: Brett Helquist

Terug naar lijst

Lezen en codes kraken tegelijkertijd

Een gestolen schilderij van Jan Vermeer en drie geheimzinnige brieven in Chicago zetten de wereld op zijn kop. Calder Pillay en Petra Andalee weten niet hoe groot het mysterie is. Ze kennen elkaar niet eens zo goed, ook al wonen ze in dezelfde straat. Het lot zorgt ervoor dat Calder en Petra elkaar tegenkomen en samen proberen ze het schilderij van Vermeer terug te vinden. Ze openen 'De jacht op Vermeer!'. Dit prachtige boek is geschreven door Blue Balliet. Het is haar gelukt om van A tot Z een spannend verhaal te schrijven. De lezer wordt betrokken bij het raadsel en moet actief meedoen om de code te kraken.

Gaandeweg leert de lezer meer over de gedachtegang van Petra en Calder. Zij moeten samenwerken, terwijl ze elkaar in het begin niet eens aardig vinden. Calder gebruikt een set pentomino's: 12 vormen, die hij op allerlei verschillende manieren kan gebruiken. Zo'n set wordt overal ter wereld gebruikt om wiskundige problemen op te lossen. Calder heeft ze altijd bij zich. Het helpt hem bij het nemen van beslissingen, maar zet het hem op het goede spoor?

De zwart-wit illustraties in het boek zijn gemaakt door Brett Helquist. Ze spelen een grotere rol dan normale illustraties in een boek, want er is een code in verborgen. Het zal niet iedere lezer lukken om de geheime boodschap te ontcijferen en de samenhang te ontdekken. Helquist en Balliet hebben er alles aan gedaan om één grote puzzel te maken. Dit is ze zeer goed gelukt dankzij de verhaallijn, de illustraties en de geheime code.

In het boek staan zelfs stukken tekst in code beschreven, een geheimtaal die Calder met zijn goede vriend Tommy heeft opgesteld. Tommy woont niet meer in Chicago, maar helpt Calder en Petra toch bij hun zoektocht naar het schilderij. Misschien wel zonder dat hij het zelf in de gaten heeft. Steeds nieuwe personages raken verdacht, maar nóg zit de oplossing in een zeer verrassende hoek.

Naast duidelijke uitleg over de Pentomino's, staat in het boek een plattegrond van het gebied waar Calder en Petra wonen. Bij het lezen sla je er vaak naar terug, om te kijken waar ze zich nu bevinden en vooral: of ze niets overslaan! Want door de verborgen code en geheimtaal, speel je als lezer ook detective. Iedereen die ervan houdt codes te kraken en geheimen op te lossen, zal dit boek in één ruk uitlezen.

Liselotte.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.