De Hugo's in het getal geenOliver Jeffers

Terug naar lijst
 

De Hugo's in het getal geen

Titel: De Hugo's in het getal geen
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2018
ISBN: 9 7890 8967 285 8
Illustraties: Oliver Jeffers

Terug naar lijst

Is geen nou een getal of niet?

Tot tien tellen kun je natuurlijk allang. Maar begin je dan bij één of bij nul? Dat lijkt een simpele vraag, maar als je erover nadenkt, is dat het niet. De Hugo’s proberen dit raadsel op te lossen in ‘De Hugo’s in het getal geen’.

Oliver Jeffers schreef al vier verhalen over de Hugo’s, die in het Engels The Hueys heten. Dit telavontuur is het eerste dat in het Nederlands verscheen. De Hugo’s zijn grappige eivormige figuurtjes die met grijs potlood zijn getekend. Je kunt ze ook zelf tekenen. Je begint met een grote nul en tekent er een rond gezichtje in en stokjes aan voor de benen en armen.

Dit grappige verhaal begint met de vraag: ‘Hoeveel stukken kaas zie je daar?’. De blauwe Hugo wijst naar een lege plek en de witte Hugo kijkt ernaar en antwoordt: ‘Eh…, ik zie niks.’. Daarna legt de blauwe Hugo uit: ‘Dat komt omdat er geen stukken kaas zijn!’. De witte Hugo stelt dan de belangrijke vraag: ‘Is geen een getal?’.

Ze gaan op onderzoek uit en laten dingen zien die je kunt tellen. Van één tot tien. De cijfers staan groot in rood op elke pagina afgedrukt, waardoor het een simpel telboek lijkt.  Maar dat is het niet. Er zijn allerlei grapjes in verwerkt zoals bij de acht gasten die op een verjaardag proberen te raden wat er in het pakje zit. Het is overduidelijk een ingepakte beer, maar de Hugo’s verzinnen acht keer wat anders.

Als je zelf gaat tellen, doe je dat meestal met dezelfde dingen, bijvoorbeeld potloden of stenen. Maar hier telt de blauwe Hugo ook drie dingen die niet op elkaar lijken, zoals heel verschillende stoelen. Of driftbuien die Kevin elke dag heeft. Je ziet dan vier keer een ander wolkje boven zijn hoofd dat laat zien hoe boos hij is. Van een klein grijs wolkje tot een donderwolk met bliksem. Zo laat Oliver Jeffers zien dat tellen meer is dan alleen optellen van precies dezelfde dingen. 

De kleuren vallen extra op en laten je kijken naar de bijzonderheden. Zoals de kleurige kleding of de dingen die de Hugo’s tellen. Verder zijn het grote witte lege pagina’s. Alleen de schaduw onder de Hugo’s laat zien dat er grond zou kunnen zijn waar ze op staan. Net of er in de tekeningen GEEN wereld is. En daar gaat het boek nou net over, over GEEN.

Aan het eind komt op een kleurrijke pagina alles terug, maar dan als zoekplaatje. Hier komen alle voorwerpen samen die de Hugo’s hebben geteld. Maar let op, want het is toch net weer anders.

Het is leuk om op het laatst de schutbladen voorin en achteraan het boek met elkaar te vergelijken. Ze zijn niet hetzelfde en laten je zien waar het verhaal dat ertussenin staat over gaat.

Loes.

Leestip: Hou je van grappige prentenboeken over dingen die je elke dag tegenkomt? Lees dan ook De krijtjes staken van Drew Daywalt & Oliver Jeffers.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.