De hongerspelenSuzanne Collins

Terug naar lijst
 

De hongerspelen

Titel: De hongerspelen
Auteur: Suzanne Collins
Uitgeverij: Van Goor, 2009
ISBN: 978 90 475 0808 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Overleven of sterven in een gruwelijke strijd

De spelregels van de Hongerspelen zijn simpel: er zijn vierentwintig deelnemers, er is een enorme openluchtarena waarin de deelnemers met elkaar moeten strijden om te overleven en dat gevecht gaat net zolang door totdat er nog maar één iemand over is. Die deelnemer wacht eeuwige roem en rijkdom, de rest verliest en sterft in de strijd. Klinkt als een fijn spel? Nou nee, maar een spannend verhaal is het wel!

Schrijfster Suzanne Collins bedacht het en schreef het boek 'De Hongerspelen'. De zestienjarige Katniss Everdeen is daarin één van de deelnemers aan de gruwelijke wedstrijd. Ze leidt een leven dat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen: ze woont in Panem, een land dat bestaat uit twaalf districten en een regeringshoofdstad, het Capitool. Als straf voor een opstand die ooit is geweest, moet elk district een jongen en een meisje uitleveren die meedoen aan de Hongerspelen. Om het allemaal nog wat erger te maken, moeten de mensen de Hongerspelen als een feestelijk sportevenement zien en wordt de wedstrijd met tientallen camera’s opgenomen en uitgezonden in het hele land.

Katniss komt uit district twaalf, het armste gedeelte van Panem. Om te zorgen dat zij en haar moeder en zusje genoeg te eten hebben, jaagt ze samen met haar beste vriend Gale in het bos naar wilde dieren. Daar kan ze dan mee handelen en het vlees ruilen tegen brood of melk. Dat Katniss zo goed kan schieten met een boog, is meteen haar voordeel in de Hongerspelen. Zo maakt ze misschien een kans om niet meteen te sterven.

De jongen die uit haar district meedoet, is Peeta. Katniss staat bij hem in het krijt, want hij hielp haar toen haar familie bijna verhongerde en ze heeft hem nooit kunnen bedanken. Dat maakt het allemaal erg ingewikkeld in de arena: hoe kan Katniss nu tegen iemand vechten die haar geholpen heeft? En waarom is Peeta zo lief en aardig tegen haar? Is dat tactiek of zit er meer achter?

Suzanne Collins zorgt ervoor dat je zó met Katniss gaat meeleven, dat het lijkt of je zelf meedoet aan de Hongerspelen! Zou jij kunnen overleven terwijl je medespelers je de volgende dag niet gunnen? En zou jij in staat zijn iemand te doden om zelf in leven te blijven? Ook al kun je al wel een beetje verwachten hoe het boek gaat eindigen, het blijkt toch een verrassing en het boek is spannend tot de laatste bladzijde. 'De Hongerspelen' heeft gelukkig een vervolg: 'Vlammen', het tweede deel, is al uit. Kun je meteen lezen hoe het verder gaat, want na dit eerste boek zal je honger nog niet gestild zijn. Je bent gewaarschuwd: de boeken van Suzanne Collins zijn verslavend!

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.