De hondenAllan Stratton

Terug naar lijst
 

De honden

Titel: De honden
Auteur: Allan Stratton
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 9789025758806
Illustraties:

Terug naar lijst

Fantasie of werkelijkheid

‘Eindelijk kom ik bij de tekeningen onderaan. Die zijn heel anders. Krassen en krabbels in paars, zwart en rood dwars over en door elkaar heen. 
Ik kijk er lang naar. Hoe langer ik kijk, hoe meer vormen ik erin zie, en hoe meer vormen ik zie, hoe duidelijker ze worden. Staarten. Tanden. Plassen bloed.’

De dertienjarige Cameron is al een paar jaar met zijn moeder op de vlucht voor zijn gewelddadige vader. Deze keer verhuizen ze halsoverkop naar een vervallen boerderij op het Canadese platteland, nabij een gehucht dat Wolf Hollow heet. En zoals de spookachtige naam van dit plaatsje al doet vermoeden, liggen daar een hoop geheimen begraven. Al gauw ontdekt Cameron dat er in Wolf Hollow allerlei verhalen de ronde doen over het huis waar ze zijn ingetrokken. Een stel bloeddorstige honden zou er ooit een oud-bewoner hebben verslonden. Ook blijkt er een jongen genaamd Jacky te hebben gewoond, die als een soort geest aan Cameron verschijnt. ‘De honden’ draait om een mysterie. Is er daadwerkelijk een moord gepleegd in het huis? En zo ja, door wie, hoe en waarom?

Anders dan je misschien zou verwachten is dit boek geen griezelvertelling met bovennatuurlijke wezens à la Paul van Loon. Want ook al kan Cameron met Jacky praten, het is maar de vraag of dat ook écht gebeurt. Cameron heeft namelijk een erg levendige fantasie – zijn manier om zich af te sluiten van een nare werkelijkheid – en omdat je als lezer voortdurend in zijn hoofd zit, weet je nooit zeker of hij zich niet gewoon wat inbeeldt. Ook hijzelf slaat regelmatig aan het twijfelen trouwens: ‘Ik haat het dat ik mezelf zo bang kan maken. Zo gaat het altijd en het is altijd stom. En hoe banger ik word, hoe meer ik tegen mezelf praat, wat nog stommer is.’ Toch krijg je ook genoeg aanwijzingen dat er wel degelijk een of andere duistere geschiedenis is waarvoor iedereen in Wolf Hollow zijn ogen sluit. Steeds weer zet schrijver Allan Stratton je op het verkeerde been, en zo bouwt hij de spanning genadeloos op.

Stratton baseerde het verhaal losjes op zijn eigen leven. Ook hij had een agressieve vader en ging daarom met zijn moeder in een afgelegen boerderij wonen, ver bij zijn vader vandaan. Misschien is dat een van de redenen dat ‘De honden’ af en toe zo beklemmend echt voelt. Hoe dan ook leest het heerlijk makkelijk weg. In strakke zinnen en korte hoofdstukken loodst Stratton je naar een angstaanjagend hoogtepunt waar verleden en heden samenkomen.

Behalve het feit dat Cameron soms wat jong klinkt voor zijn leeftijd, is er eigenlijk niets op ‘De honden’ aan te merken. Hoogstens een kleine waarschuwing: pak dit boek niet op vlak voor het slapengaan, want je doet geen oog dicht!

Linda.

Leestip: Zin in nog zo’n mysterie waarbij je niet zeker weet wat echt is en wat niet? Lees dan ‘De verdwijning’ van Suzanne Visser.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.