De HikMicha Wertheim

Terug naar lijst
 

De Hik

Titel: De Hik
Auteur: Micha Wertheim
Uitgeverij: De Harmonie, 2015
ISBN: 978 90 761 7458 7
Illustraties: Cristina Garcia Martin

Terug naar lijst

Hik Sprik Sprauw

Hik sprik sprauw,
Ik geef de hik aan jou,
Ik geef de hik aan een ander man,
Die de hik wel verdragen kan!

Heb jij ook wel eens de hik? Dan heb je vast wel eens dit versje hard gezongen, op je kop gestaan, je adem ingehouden, een glas water gedronken of aan je broertje of zusje gevraagd of ze jou heel hard wilden laten schrikken. Wanneer je de hik hebt, wil je er zo snel mogelijk van af. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat de hik ook gevoelens heeft?

Het prentenboek ‘De Hik’ van Micha Wertheim en Cristina Garcia Martin is eigenlijk een lang rijmpje. Op de linker pagina’s staan rijmpjes geschreven over de gevoelens van de hik. De hik overkomt iedereen: ‘Ik hik van dik naar dun van groot naar klein van jong naar oud van lief naar stout’. Ook maakt de hik geen onderscheid tussen mens en dier, van beren tot honden en van koninginnen tot dronkenlappen. Maar de hik is niet alleen vervelend: ‘als er iemand ergens huilen moet van pijn of van verdriet, dan troost ik ze door in hun snikken zachtjes mee te hikken’. Toch wil iedereen altijd zo snel mogelijk van de hik af en dat doet hem stiekem wel een beetje pijn. Daarom vraagt hij de lezers of ze de hik een tijdje bij zich willen dragen: ‘want zonder jouw gehik zou ik, de hik, niet eens bestaan’. Op de rechter pagina’s staan korte rijmpjes over mensen, planten en dieren die allemaal iets geks meegemaakt hebben met de hik. Zoals een eikenboom die wenste dat hij ook een keertje kon hikken of een operazangeres die door het hikken niet meer kon zingen.

Je kan niet alleen genieten van originele rijmpjes, maar ook van de bijzondere illustraties door Cristina Garcia Martin. De tekeningen laten de grappige en ongemakkelijke situaties zien die de hik kan veroorzaken. De tekeningen zijn deels getekend, deels geschilderd en deels met de computer bewerkt, dat maakt ze lekker gek.

‘De Hik’ is een vrolijke en speelse verzameling van rijmpjes over de hik. De letters zijn op een speciale manier getypt waardoor het lijkt alsof de rijmpjes zelf ook de hik hebben. Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Het ene deel vertelt het verhaal van de hik zelf en het andere deel vertelt over allerlei grappige situaties waar de hik een belangrijke rol in speelt. Wat het boek extra bijzonder maakt, is dat het laat zien hoe het voelt om de hik te zijn. Als je dit boek gelezen hebt, kijk je op een hele andere manier tegen de hik aan. Misschien draag je de hik de volgende keer wel wat langer met je mee!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.