De hemel begint bij je voetenJandy Nelson

Terug naar lijst
 

De hemel begint bij je voeten

Titel: De hemel begint bij je voeten
Auteur: Jandy Nelson
Uitgeverij: Blossom Books, 2015
ISBN: 978 90 206 7985 4
Illustraties:

Terug naar lijst

(Te) veel snoepjes

De naam Jandy Nelson doet misschien een belletje rinkelen. Ze is de schrijfster van ‘Ik geef je de zon’; je weet wel, dat boek over de artistieke tweeling Noah en Jude met al die mooie zinnen. Maar vóór ‘Ik geef je de zon’ had Nelson al een ander boek geschreven, namelijk ‘De hemel begint bij je voeten’. Dat boek heeft uitgeverij Blossom Books nu in een nieuw jasje gestoken. Goed nieuws voor de fans, want ook Nelsons debuutroman bruist van bijzondere personages en beelden.

Na de plotselinge dood van haar zus Bailey moet de zeventienjarige Lennie de draad weer oppakken. Maar kan en wil ze dat eigenlijk wel? Haar verdriet gaat zo diep, dat ze er eigenlijk met niemand over kan praten. Niet met haar geliefde oma (‘Omie’), die voor haar zorgt sinds moeder is weggelopen, niet met oom Big, die bij hen is ingetrokken, en ook niet met beste vriendin Sarah. Zelfs haar droom om de muziek in te gaan – Lennie is een begaafd klarinettist – heeft ze opgegeven. Schrijven is haar enige uitlaatklep, en dat doet ze dan ook altijd en overal: haar diepste zielenroerselen pent ze neer in de kantlijn van haar lievelingsboek ‘De woeste hoogten’, op haar schoenzool en op snoeppapiertjes.

En er is nog iets. In Lennies woorden: ‘ik verdronk in duisternis en opeens begonnen alle jongens om me heen licht te geven.’ Onbedoeld vindt ze troost in de armen van Baileys vriend Toby, létterlijk, en daar voelt ze zich vreselijk schuldig over. Ook Joe kruist haar pad, een razend knappe, muzikale jongen die ‘uit een heel vriendelijk deel van de Melkweg [moet] zijn gekomen’. Maar Toby en Joe, dat gaat niet samen.

In ‘De hemel begint bij je voeten’ pakt Nelson flink uit met haar bloemrijke schrijfstijl. Vergelijkingen en overdrijvingen vind je op elke bladzijde. Onderscheid tussen onbeduidende handelingen en ingrijpende gebeurtenissen maakt Nelson niet; ze worden allemaal even intens beschreven. Hoewel die stijl bij Lennies stormachtige persoonlijkheid past, zorgt hij er ook voor dat het verdriet wat minder heftig bij je binnenkomt. Om maar een vergelijking à la Nelson te gebruiken: van een paar snoepjes is het smullen, van te veel snoepjes word je misselijk.

Ook andere keuzes zijn wat onverwacht. De schrijfster focust op de romantische verhaallijn, waardoor het boek een chicklit-achtige, bijna naïeve vibe krijgt. Verliefd zijn is fijn, maar is dat genoeg om over zulk zwaar verlies heen te stappen?

Bij elkaar zijn het kleine dingen die ‘De hemel begint bij je voeten’ wat minder indrukwekkend maken dan zijn opvolger. Toch is het zeker een fijn boek. Lennies gedichtjes weten je te ontroeren. En ook de vraag hoe goed je iemand echt kunt kennen, zelfs als je zo close bent als Lennie met haar zus was, is interessant. Alle ingrediënten voor een meeslepende youngadult-roman zijn aanwezig, nu alleen nog de juiste verhoudingen.

Linda.

Leestip: Ook Laurel probeert het verlies van haar zus te verwerken in ‘Liefdesbrieven aan de sterren’ van Ava Dellaira.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.